Inte klimatsmart med flygskam

Luleå Airport vill få bort ordet flygskam. Istället vill de öka kundernas medvetenhet att packa lättare och smartare i väntan på elflygplan.

Om vi flyger mindre tar det längre tid för flygbolagen att ställa om till en modern fordonsflotta med mer miljövänligt bränsle, menar Ann-Cristine Wiklund och Lina Helin på Luleå Airport.

Om vi flyger mindre tar det längre tid för flygbolagen att ställa om till en modern fordonsflotta med mer miljövänligt bränsle, menar Ann-Cristine Wiklund och Lina Helin på Luleå Airport.

Foto: Maria Johansson

Piteå kommun2019-12-27 10:36

2019 har varit ett extremt utmanande år för flygbranschen. Luleå Airport tappade tre procent av sina resenärer medan övriga landet haft en tioprocentig nedgång. Flygskam, flygskatt och kronans låga värde är de faktorer som påverkat.

– Hos oss har det också varit tufft, men inte slagit lika hårt på grund av de stora avstånden. Nu har det nästan blivit politiskt inkorrekt att säga att flyget är viktigt för Sverige och regionens tillgänglighet och det är synd, säger flygstationschefen, Ann-Cristine Viklund.

De tycker det är viktigt att resenärerna får mer kunskap hur de kan påverka. 

–  Många har med sig barnvagnar, tunga väskor, golfbagar och ibland flyttlass. Får de ta med 20 kg och har 19,8 kg står de ändå och försöker peta in mer saker i väskan. Stora föremål kan skickas i förväg med annan transportör, eller man kanske kan låna av något dit man ska. Flygbolag tar bort matservering och plastbantar sina plan men de kanske inte tänker på vad den enskilde resenären kan göra för miljön. Här har vi en viktig uppgift att fylla, säger Karin Sipola, verksamhetspecialist. 

– Finnair räknade ut att om 13 miljoner resenärer tog bort ett kilo från sin packning skulle de spara 1,2 miljoner ton bränsle per år. Swedavia har 45 miljoner passagerare per år. Det skulle innebära närmare 4 miljoner ton mindre bränsleförbrukning.

Den kostnadsökning som blir när passagerarna minskar innebär att det tar längre tid att investera i renare flygplan. På grund av det och skamdebatten har Norwegian valt att flytta deras svenska utrikesflygningar till Oslo och Köpenhamn.

– Det hjälper inte klimatet ett dugg att resorna flyttas utomlands och att inrikesflyget minskar. Kräv istället iblandning av biobränsle. Då först kommer flygbolagen att kunna reducera sina co2-utsläpp, säger Viklund.

Luleå Airport har sedan 2018 inga koldioxidutsläpp. De var andra flygplatsen i landet att uppnå ett nollmål. 

-Vi värmer upp byggnader, bryggor och flygplan med grön el som är spillvärme från SSAB. Truckarna går på el eller miljöbränsle. Avisningsvätskan återvinns och vi klimatkompenserar alla våra resor med köp av biobränsle, säger miljö och kvalitetsansvariga, Lina Helin.

Ann-Cristine Viklund anser att debatten om flygskam måste bli mer nyanserad än vad den är i dag.

– Alla fordonsslag behövs, sedan måste vi göra dem så miljövänliga det bara går, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!