På beroendecentrum vid Sunderby sjukhus där man haft öppet dygnet runt, veckans alla dagar, är det numera stängt under helgerna. Anledningen är att det delfinansieringsavtal som funnits mellan länets kommuner och Regionen löpte ut den sista december 2019. Delfinansieringen möjliggjorde att beroendecentrum kunde ha öppet sju dagar i veckan, vilket man alltså inte har längre.
Krister Berglund, verksamhetschef på beroendecentrum säger att verksamheten fungerat väl de senaste veckorna, trots minskningen. Han betonar att alla som behöver akut hjälp får det och om någon behöver vara inlagd på sjukhus mer än fem dagar så får man stanna.
– I varje enskilt fall görs en medicinsk bedömning av en läkare. Ingen som behöver stanna på sjukhus längre än fem dagar blir ivägskickad.
Vad händer om någon behöver akut hjälp på helgen?
– Psykakuten på Sunderbyn är öppen och där finns läkare som gör medicinska bedömningar och prioriteringar och om läkaren gör bedömningen att personen måste stanna så får den göra det.
Vad säger du om att man får vara fem dagar på beroendecentrum istället för sju?
– Jag har egentligen inget att säga om det. Jag har inte fått några indikationer om att det inte skulle fungera, säger Krister Berglund.
Monica Öhman, ordförande för FMN, föräldraföreningen mot narkotika, är kritisk till beslutet och befarar svåra konsekvenser.
– Avgiftning är en färskvara och inget som kan vänta till efter helgen. Den som söker hjälp akut måste få hjälp direkt annars finns det risk att personen tar en överdos, säger hon.
Monica Öhman beskriver en stor oro bland många närstående till missbrukare.
– Det blir mycket mer otryggt när tillgängligheten minskas och risken är stor att folk hamnar mellan stolarna. Det hjälper inte att man har en tid för avgiftning inbokad om några dagar om man behöver hjälp nu, nu, nu. Bland missbrukare är det alltid akut. Det här kan bli på bekostnad av människoliv, säger hon.
Ola Fritz, verksamhetschef för psykiatrin i Piteå, känner till förändringen på beroendecentrum, men uppger att det så här långt inte fått några negativa konsekvenser för verksamheten i Piteå.
– Vi har i uppdrag att ta hand om alla patientgrupper. Vem som ska läggas in beslutas av läkarna i Sunderbyn. Vi har de vårdplatser som behövs och vi har inte känt av någon överbelastning till följd av förändringen, säger Ola Fritz.