Vi rusar ut i butikerna och rafsar åt oss allt vi kan komma över så att det blir tomt på hyllorna– det är åtminstone den bild som förmedlas nu under coronakrisen. Men det finns de som tar det hela med ro. De har länge varit klara över att krisen kommer – att det bara är en tidsfråga – och därför sett till att vara förberedda. De kallas för preppers och Nisse Olovsson i Piteå är en av dem.
– Jag tror att grunden till att jag började tänka i de här banorna har att göra med att jag var väldigt intresserad av astronomi som barn. Det ledde till insikten om att vår civilisation är skör men också att naturen i grunden är osäker, rentav farlig. Vi kan inte förutsätta att vi kan hantera allt. Det ser vi ju exempel på nu. Alla virus uppstår ju från naturen till exempel.
Ordet prepping kommer av engelskans ord för förbereda, prepare, och har under senare tid vuxit till något av en folkrörelse i Sverige och övriga världen. Rörelsen tog extra fart under våren 2018 då alla hushåll fick en broschyr i brevlådan med titeln ”Om krisen eller kriget kommer” från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Då lanserades också begreppet 72 timmar med budskapet om att alla hushåll bör kunna klara sig i minst tre dygn.
Nisse Olovsson verkar inte stressad över den situation samhället befinner sig i just nu. Han utstrålar ett lugn som man känner när man har kontroll över situationen.
– Jag inte någon super-prepper men jag har länge tänkt tanken att en kris kan komma. Vi har gjort oss beroende av oändlig produktion med ändliga resurser. Vi skulle behöva återgå till mer självhushållning.
– Under de senaste tio åren ungefär har jag samlat på mig ett lager av olika sorters mat och material. Jag har nog det mesta men det är alltid nåt man inte har.
I matväg har han mest ris, bönor, havregryn och konserver av olika slag. Just nu handlar det mycket om färsk mat som ägg och potatis.
– Ja, jag håller på att experimentera med att odla potatis inne i lägenheten. Jag bor i en vanlig lägenhet men tänker att inget är omöjlig. Det handlar om solljus, näring och vatten.
– Jag experimenterar också med olika inläggningar. Det är jätteroligt. Jag har gjort picklade ägg åt farsan. Det är jättegott. De är hållbara väldigt länge och godast efter ungefär fyra månader men det är viktigt att göra det rätt. Gör man fel kan man få botulism.
Just nu är budskapet att vi ska isolera oss för att minska spridningen av coronaviruset och prepping kan tyckas vara en självcentrerad syssla som mest handlar om "var man för sig". Men Nisse Olovsson har ett bredare perspektiv.
– Visst, man kan sticka till någon stuga någonstans och vänta ut krisen. Men alla nära och kära då? Det är viktigt att hela samhället kopplas ihop. Vi blir alla starkare då. Två huvuden fungerar bättre än ett så vi behöver kommunicera med varandra.
Han har startat Facebookgruppen "Piteå preppers" med drygt 30 medlemmar och har under årens lopp försökt göra människor omkring honom mer medvetna om behovet av att vara förberedd på en kris men upplevt att många har svårt att ta det till sig.
– I Norrbotten handlar det ju mycket om att man ska klara sig själv. Jag har försökt informera så gott jag kunnat om att det kan vara bra att lägga upp ett lager. Nu blir det förstås lättare att nå fram med budskapet till folk.