I dag finns det högstadieelever så unga som 13 år som befinner sig i ett drogmissbruk, och vad gäller de som brukar är antalet fler. Under tisdagskvällen föreläste områdespoliserna Emma Svensson och Mathias Strandberg om droger bland barn, och vad föräldrarna kan göra.
Bilden som målas upp är oroväckande, där tunga droger kryper allt längre ner i åldrarna. Cannabis är vanligast, men fynden av amfetamin, beroendeframkallande tabletter och andra substanser ökar.
– Vi har redan exempel där ungdomar i årskurs fem blir erbjudna droger i Piteå. Langarna har inga problem att ge eller sälja till mellanstadiebarn. De skulle gå över lik för att finansiera sitt eget missbruk, säger Mathias Strandberg.
– I dag vet vi att vi har ett antal fullblodsnarkomaner som går på högstadiet, och som är beroende när de går i årskurs 7.
Många frågor från föräldrar och berörda framkom under kvällen, och polisen säger att ju tidigare droganvändningen upptäcks, desto enklare är den att bryta. Grupptryck och tillgänglighet lyfts som bidragande faktorer.
– Sociala medier är också en jättestor bov för oss. Det florerar mycket bilder och utmaningar mellan ungdomar, säger Emma Svensson.
Trots att polisen försöker störa ungdomar i deras droganvändning, framhålls föräldraansvaret som viktigt för att upptäcka och förhindra fortsatt användning av droger bland barn.
– Vi ska vara där och störa dem, men ni som föräldrar måste ta det största ansvaret. Vi kan inte åka hem till er och städa era barns rum. Men vi kan uppmuntra er att göra det, säger Emma Svensson.