I måndags ställdes alla planerade operationer in och en operationsavdelning har gjorts om till intensivvårdsavdelning. Piteå sjukhus är nu centrum för intensivvård av coronasmittade.
– Just nu vårdas patienter med covid-infektion på Piteå sjukhus. De ligger i respirator. Andra patienter som har behov av respiratorvård vårdas på andra sjukhus, säger Anna Alm Andersson, divisionschef för närsjukvården.
Region Norrbotten jobbar för att öka kapaciteten för patienter som är coronasmittade och i behov av respiratorvård i hela länet. I dagsläget finns ingen brist på respiratorer.
– Socialstyrelsen har ett samordningsansvar för hela landet och vi har möjlighet att få extra respiratorer därifrån. Vi har god kapacitet i länet och platserna kan utökas allt eftersom ett utökat behov uppstår. I nuläget vet vi inte hur stort behovet kommer bli, men vi arbetar utifrån prognoserna som finns, säger Anna Alm Andersson.
En intensivvårdsambulans i Piteå används i nuläget enbart för att transportera smittade patienter som ligger i respirator från andra sjukhus till Piteå. Via en specialbyggd ramp förs patienterna till intensivvårdsavdelningen. Rampen ska skydda patienter och personal från smittspridning utanför avdelningen.
Behovet av skyddsutrustning är stort och i helgen fick Piteå sjukhus extra leveranser utifrån det behov som fanns.
– Det vi haft brist på är visir, men de går bra att använda flera gånger efter rengöring enligt rutin, något som görs på flera ställen i Sverige. Vi arbetar kontinuerligt med att säkra tillgång på skyddsutrustning. Även här har Socialstyrelsen ett samordningsansvar och vi kan begära extra stöd, säger Anna Alm Andersson.
På grund av den rådande situationen har akutmottagningen infört nya rutiner. Personal svarar via en telefon och frågar vad man söker vård för och om man har några förkylningssymptom. Utifrån svaren blir handläggningen olika. Vid feber, hosta eller andningsbesvär möter personal upp utomhus eller tar in patienten genom en annan ingång, för att minimera risken för smitta.
Förutom planerade operationer pausas också den mammografiska hälsokontrollen och till viss del även cellprovskontroller.
– Den planerade verksamheten som är möjlig att skjuta på minskar vi successivt. När planerade besök ombokas blir berörda personer kontaktade av hälsocentralen eller specialistmottagningen, säger Anna Alm Andersson.