Den nedåtgående trenden för medieutbildning är inte bara ett problem för Piteå. Branschen som helhet genomlider en kris och det pågår ett förändringsarbete för att anpassa sig till förändrade förutsättningar.
– Det talas om ett "döende yrke", men så är det ju inte. Det handlar mer om fler och andra publiceringskanaler, säger Tommy Lundström, utbildningsledare vid LTU Piteå.
Terminsstarten var den 2 september, men intagningen fortsatte en bra bit in i september för att om möjligt fylla de många tomma stolarna. Enligt Mia Oldenburg, chef för studentservice och verksamhetsstöd på LTU, är 22 av 36 platser på medieutbildningen tillsatta.
– Jag tror att några tillkommit. Det är nog 25 i nuläget. Men för oss handlar det om att göra om delar av utbildningen så att det bättre passar ett förändrat medielandskap. Vi jobbar med det, men är inte klara, säger Tommy Lundström.
Han tror det är viktigt att LTU satsar på aktivare marknadsföring som visar att det här är en utbildning som ligger rätt i tiden.
För den nationellt omtalade ljudteknikutbildningen är situationen lite av det motsatta. Antalet studieplatser har utökats från 16 till 20, varav 19 är besatta.
– Vi erbjuder bra kunskapsnivå och ett gott renommé gör att fler vill komma hit, säger Sture Kuusisalo, tillförordnad avdelningschef vid LTU Piteå.
Han säger sig inte vara särskilt överraskad av att antalet studenter minskar på en del andra utbildningar.
– Jag kan inte säga att det är en oväntad utveckling som skett.
Musikutbildningen som leder till konstnärlig kandidat står fortfarande stark. Av de 32 platserna är 29 besatta.
– Det är en treårig kandidatutbildning för studiemusiker, rockmusiker, jazzmusiker, klassiska musiker, komposition och kyrkomusiker, säger Sture Kuusisalo.
De tio platserna för gehörsbaserat musikskapande (120 poäng) har i nuläget bara sex elever.
Ett betydligt större problem är antalet elever för utbildningen till ämneslärare i musik eller dans mot gymnasieskolan.
– Det är negativt och det är klart att vi har funderingar om hur vi ska nå fler som vill bli ämneslärare med behörighet för gymnasiet. Samtidigt vet vi svårigheterna är likartade i hela landet, säger Sture Kuusisalo.
Känner du en oro för LTU Piteås framtid?
– Nej, inte för skolan och totalbilden, men vi måste givetvis hitta vägar för att attrahera fler att vilja studera i Piteå.