Antalet rapporterade fall av råttor har ökat lavinartat de senaste åren runt om i landet. Under 2018 hade Anticimex i Piteå ett rekordår med 430 råttsaneringar och platschefen Kenneth Nordström förutspår en fortsatt ökning.
– Hittills i år har vi haft nästan 390 fall, så mycket tyder på det, säger han och kollegan Andreas Schleiss instämmer.
– Vi ser en klar ökning av råttor från 2016 och framåt. Jag började för ungefär sju år sedan och då hade jag första råttsaneringen efter ungefär ett halvt år. I dag är de betydligt vanligare, säger han.
Anledningen till ökningen av råttor i Piteå kan exempelvis kopplas till klimatförändringen och mathållningen, menar Kenneth Nordström.
– Folk går oftare ut och äter och soptunnor sköts inte alltid optimalt. Råttor är hundra procent knutna till oss.
Oktober är den månad med flest försäkringsärenden gällande råttsaneringar då råttorna söker sig inomhus i skydd från kylan. Det kan därför vara bra att täta ordentligt kring huset och sätta galler för avloppsbrunnar.
– Man kan också tänka på att inte lämna mat framme utomhus och se till att komposterna är välskötta. Och att inte mata småfåglar, speciellt inte nära sitt hem. Om man har sommarstuga så bör man inte lämna kvar mat när man åker därifrån och ställa upp dynor så att det blir mindre bovänligt för råttorna, säger Andreas Schleiss.
Om råttor redan tagit sig in så märks det genom gnagmärken och spår av råttspillning. När det gäller enskilda hushåll använder Anticimex i första hand slagfällor.
– Råttor är smarta. Det kan ta flera veckor innan de fastnar i fällorna. De är ofta ganska försiktiga i början, säger Kenneth Nordström.
På företag som drabbats kan det bli aktuellt med digital bekämpning, så kallade smarta en- eller flergångsfällor som skickar signaler till personalen på Anticimex dygnet runt. Andreas Schleiss visar en flergångsfälla.
– Den här ger en dödlig elstöt och släpper sedan ner råttan i en kompostpåse.
Många företag har förebyggande skadedjurskontroller och använder en sensor som reagerar på temperaturförändringar och rörelser. Men oavsett förebyggande åtgärder är det inte säkert att man kan skydda sig från råttor, menar Kenneth Nordström.
– Vill en råtta in i ett hus som exempelvis är tätat så klättrar den uppför väggen och in genom takfoten. Det räcker med ett två centimeter stort hål för att den ska ta sig in.