Riskfyllt drickande

750.000 svenskar är riskbrukare, de dricker så mycket vin och sprit att de riskerar försämrad hälsa.  - Det finns en myt om att det är nyttigt att dricka ett glas vin om dagen, det stämmer bara för män över 65 år som har hjärt- och kärlsjukdomar, säger läkaren Åsa Wetterqvist.

RISKFYLLT DRICKANDE. "Högt blodtryck och sömnsvårigheter kan bero på för hög alkoholkonsumtion. Därför kan goda råd vara bättre än medicin", säger läkaren Åsa Wetterqvist.

RISKFYLLT DRICKANDE. "Högt blodtryck och sömnsvårigheter kan bero på för hög alkoholkonsumtion. Därför kan goda råd vara bättre än medicin", säger läkaren Åsa Wetterqvist.

Foto: Roland S Lundström

PITËÅ2008-02-01 01:45
Det finns en stor grupp svenskar som dricker så mycket alkohol att de riskerar sin hälsa. De här personerna är inte medvetna om det. Därför har Folkhälsoinstitutet startat Riskbruksprojektet för att hjälpa läkare att hitta dessa människor och sedan hjälpa dem. Läkaren Åsa Wetterqvist leder projektet från Uppsala där hon bor. Hon säger att riksbrukare är de kvinnor som dricker mer än nio glas per vecka och de män som dricker mer än 14 glas. Till gruppen hör också de kvinnor som dricker mer än fyra glas vin vid ett och samma tillfälle, för män går gränsen vid fem glas. Högt blodtryck
Personer som dricker så här mycket kan bland annat drabbas av för högt blodtryck, sömnsvårigheter, depression, ångest och sura uppstötningar. -När de kommer till sin distriktsläkare talar de bara om det problem som är akut för dem, som högt blodtryck eller problem med att sova. Då får de medicin för det eftersom läkare som regel inte ställer några frågor om patienternas alkoholvanor, det som kan ligga bakom problemen, säger Åsa Wetterqvist. Riskbruksprojektet försöker ändra på det. Där ingår att läkare och annan vårdpersonal ska få lära sig att ställa frågor om patienternas alkoholvanor som ett led att hjälpa dem. -För 15-20 år sedan var det ingen läkare som frågade en patient om dennes rökvanor, nu är det naturligt. På samma sätt ska läkare fråga sina patienter om deras alkoholvanor för att se om det kan ligga bakom deras problem, säger Wetterqvist. Tillhör vodkabältet
Hon säger att patienter som regel inte tar illa upp om läkare frågar om deras alkoholvanor. Wetterqvist hänvisar till undersökningar som visar att bara tre av hundra personer blir upprörda om läkare ställer frågor som rör alkoholkonsumtion. - Sverige tillhör vodkabältet, vi dricker av tradition väldigt mycket på helgerna. Nu ha vi tagit till oss kontinentala vanor och dricker även under veckorna samtidigt som vi behållit våra gamla vanor. Det kan innebära risker för hälsan, säger Åsa Wetterqvist. Hon talade om de här sakerna på torsdagen i samband med det årsmöte som blivande allmänläkare (ST-läkare)från hela landet har på Piteå havsbad. Mötet samlar 350 personer från Malmö i söder till Kiruna i norr. I samband med mötet ordnas föredrag och seminarier.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!