Tjuvjakt på Musikens Makt

Olle Grafström är en av de fem medlemmarna i hiphopkollektivet Tjuvjakt som spelar på Musikens Makt i helgen. För Extra berättar han om kändisskapet och om när all deras musik blev stulen.

Tjuvjakt. Bandet Tjuvjakt, från Stockholm, är taggade på Musikens makt i Luleå: "ni var tidiga på att hoppa på bollen och fatta grejen med vår musik".

Tjuvjakt. Bandet Tjuvjakt, från Stockholm, är taggade på Musikens makt i Luleå: "ni var tidiga på att hoppa på bollen och fatta grejen med vår musik".

Foto: PRESSBILD

Personen2017-08-17 07:00
1 Hur är läget med dig?

– Det är bra, men vi är alla rätt trötta nu. Under sommaren är det som mest spelningar och de två senaste veckorna har varit rätt fullspäckade. Man får verkligen inte klaga, men det kan vara påfrestande.

2 Hur skulle du beskriva Tjuvjakts resa från 2012 till idag?

– Exponentiell. I början gick det långsamt, så vi har hunnit testa köra utan skivbolag, köra med majorbolag, ha samarbeten mellan vårt eget bolag och ett mindre och så vidare. Vi har hittat vad som passar bäst för oss. 2016 trodde vi att: ”Wow, nu är man typ så känd som man kan bli”, men sen kom 2017. Nu kan man inte riktigt röra sig offentligt som en vanlig person. I nio av tio fall är det bara kul, men sen finns det situationer där man önskar att man inte hade haft ögon på sig.

3 Som vilka?

– När vi skulle åka färjan till Visby så skulle jag gå på toa. Då fick jag lite kontakt med killen som var där inne innan mig. Jag gick in, och när jag kommer ut 20 minuter senare står killen kvar och väntar på mig för att han vill ta en bild. Det var väldigt obekvämt. Även ibland när man sitter och äter med sina vänner, ibland vill man bara smälta in.

4 Vad tror du att er framgång beror på?

– Jag tror så här: Vi har alltid haft en ganska stor fan base, men det är nu det senaste året i och med vår nya låt "Tårarna i halsen" som hela Sverige har uppmärksammat oss. Skivbolaget har alltid sagt att vi bara ska vänta på det stora genombrottet – ”Det kommer” – och det kom. Låten "Tandtråd" som kom ut 2013 har hängt sig kvar och har varit vår mest spelade låt. Sedan den kom ut har den fått ungefär 20 miljoner lyssningar. "Tårarna i halsen" har sedan den släpptes, för bara några månader sedan, lyssnats på 15 miljoner gånger. Det är väldigt betryggande att vi inte behöver känna oss som ett ”one hit wonder”.

5 Vilken prestation med bandet är du mest stolt över?

– Dels att vi inte har dödat varandra än och dels att vi knappt bråkar alls. Det hjälpte nog mycket att vi var vänner sedan innan. Fyra av fem av oss i bandet gick på samma gymnasium så vi lärde känna varandra där. Sedan är jag även väldigt stolt över "Tårarna i halsen", det är få saker som toppar känslan av att vara riktigt nöjd med en låt, som dessutom får bra genomslag.

6 Hur många av låtarna som ni skriver kommer aldrig släppas?

– En gång blev alla våra datorer och hårddiskarna stulna. Hela albumet som vi skulle släppa försvann och jag hade tre år av musik där som aldrig kommer släppas. Vi var rätt knäckta när det hände, men nu i efterhand kan jag se att albumet blev bättre andra gången vi gjorde det. Även om jag hade haft kvar min gamla dator hade det kanske bara varit en eller två av tio låtar som det blivit något av.

7 Varför heter bandet som det gör?

– Det är tyvärr en väldigt ointressant historia. Först hette bandet bara alla våra namn, men när vi skulle spelas på radio första gånger sa de: ”Ni måste komma på ett namn”. Vi hade då en låt som hette Tjuvjakt så vi sa att: ”Kommer vi inte på något bättre får vi väl heta det”, hör och häpna, vi kom inte på något bättre.

8 Vad ser du mest fram emot med Musikens Makt?

– Vi har alltid bra spelningar i norra Sverige. Ni var tidiga på att hoppa på bollen och fatta grejen med vår musik. Vi hade riktigt roligt sist vi spelade i Luleå och vi hoppas förstås att denna gång håller måttet.

9 Vad har du för relation till Luleå sedan tidigare?

– Arvid Lundquist i Tjuvjakt är faktiskt från Piteå och hans pappa bor där. Har jag fattat det rätt så avstånden i Norrbotten inte de samma som i Stockholm.

Olle Grafström

Ålder: 23

Bor: Lidingö

Familj: mamma, pappa och storebror

Kör: morfars gamla skitcykel

Intressen: musik och tv-spel

Gör en ledig dag: lämnar inte sängen

Äter helst: hemlagat

Dricker helst: vatten

Läser helst: internetforum

Ser på TV: en japansk serie

Aktuell: spelar med Tjuvjakt på Musikens Makt 18/8 klockan 21.30 på Galärensscenen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om