Från CS-spelare till butiksägare

2006 var Dennis Wallenberg i världstoppen inom datorspelet Counter Strike (CS), i dag lever han ett helt annat liv med familj och nystartad butik: ”Jag är nog en av få i Norrbotten som fått betalt för att spela CS”.

Nytt liv. Dennis Wallenberg har tidigare spelat datorspel på professionell nivå, nu ska han bli butiksägare.

Nytt liv. Dennis Wallenberg har tidigare spelat datorspel på professionell nivå, nu ska han bli butiksägare.

Foto: Jessica Tervaniemi

Personen2017-08-24 09:20
1 Hur är läget?

– Det är jättebra. Vi håller på att bygga vår nya butikhär i Luleå och det känns jätteroligt och sjukt spännande. Man kan säga att det är mycket som händer nu, men jag tycker att det är roligt.

2 Vad har du gjort under sommaren?

– Under sommaren har det egentligen bara handlat om butiken, jag har byggt och fixat. Sedan har jag även hunnit spendera en del tid med familjen. Jag är ganska duktig på att missa semestern, tidigare har jag bytt jobb just under sommaren och nu i år blev det heller ingen ledighet.

3 Berätta om ditt Counter Strike­spelande!

– Jag brukar säga att jag har jobbat som professionell datorspelare inom spelet Counter Strike (CS). Det gjorde jag när jag var 15 till 25 år. Innan jag började jobba i klädaffärer i Luleå fick jag faktiskt betalt för att spela. Jag, tillsammans med mitt lag, var rankad etta i världen 2006. Det var ett helt annat liv, det går inte ens att jämföra med nu. Det har varit en grym erfarenhet och jag tror det är få förunnat att få ha sin största hobby som jobb, jag är nog en av få i Norrbotten som fått betalt för att spela CS.

4 Hur mycket spelar du nu för tiden?

– Ingenting, jag har helt lagt det på is. Det har inte handlat om att jag inte vill spela mer, utan om att jag har fru och barn och har jobbat heltid i sex år nu. Jag tycker inte att det är lika roligt om man inte får lägga lite tid på det. Jag har inte ens någon jättebra speldator. Tidigare, när jag spelade som mest, var jag tvungen att ha den bästa utrustningen men nu håller jag det rätt så ”basic”. Det är till och med så att jag mest använder mobilen och inte datorn.

5 Vad utmärkte sig som spelare?

– Det var nog att jag hade ett rätt taktiskt sinne. I de största lagen jag spelade i var jag en så kallad ”in game leader”, taktikern. I mina yngre dagar var jag en av de bästa på ett visst vapen.

6 Kan man leva på att spela CS?

– Ja, till och med jag som hade mina gulddagar inom spelandet för omkring tio år sedan kunde det, så jag tror att de som spelar nu för tiden har stora chanser. E-sport är något som har växt väldigt mycket de senaste åren. Redan nu är det ofantligt mycket pengar i det. En del av mina gamla lagkompisar som blivit för gamla för att spela själva har till och med gått över till att coacha.

7 De senaste åren har du haft en annan inriktning, berätta om det.

– Jag öppnar en klädbutik här i Luleå. Jag hade inte öppnat butiken om jag inte trodde att vi har chansen att bli bäst i staden, så det är målet. Sedan jag slutade med CS har jag jobbat inom jeans- och klädbranschen och länge velat starta eget. Nu får jag äntligen göra det. Det känns helt rätt, jag är i rätt fas i livet och har genom åren samlat på mig nog mycket erfarenhet, så jag är redo för den här nya affären.

8 Vilket, tror du, är det vanligaste misstaget man gör när man köper nya jeans?

– Jag tror att det absolut vanligaste misstaget är att man köper för stora jeans. Det är egentligen något som de flesta känner till, men ändå råkar så många göra det. Jeanstyget töjer sig lite under de första dagarna man använder dem. Vissa tror att det då går att tvätta dem för att den ska återgå till rätt storlek, men det fungerar inte så. Mitt tips är att fråga om hjälp.

9 Vilket är ditt smultronställe i Luleå?

– Efter hemmet och butiken skulle jag säga padelbanan, det är vad jag har ersatt spelandet med. Generellt har jag för lite tid att göra något, men har jag lite tid över spelar jag gärna lite padel.

Dennis Wallenberg

Ålder: 30 år.

Bor: Björkskatan.

Familj: Frun Emma och barnet Vilde.

Kör: Åker lokaltrafik, blir en kvart egentid om dagen.

Intressen: Eget företagande.

Gör en ledig dag: Städar, tvättar och spelar padel om tid finns.

Äter helst: Hamburgare.

Dricker helst: Cola zero.

Läser helst: På telefonen.

Ser på tv: Film och serier, allätare.

Aktuell: Med Jeansbolaget i Smedjan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om