I premiäravsnittet av Sveriges Mästerkock förra veckan kunde vi se när Emma Laiti, butikschef för Hemmagastronomi, bjöd juryn på citronrimmad och sotad lax med betor, samt hasselnötsvinegrette och dillmajonäs
– Maten var mer Markus matstil så jag tänkte att om jag går hem hos honom så kanske det går vägen. Han sa att det var supergott och en fullträff, sedan sa han att det var en av de bästa rätterna genom tiderna. Leif och Mischa sa också att jag skulle gå till Gävle så det var ingen tvekan i juryn, berättar Emma.
1 Hur kändes det att få så bra reaktioner?– Jag blev väldigt förvånad. Jag var själv missnöjd med min dillmajo som flöt ut, den skulle vara fastare, så jag trodde att det var kört. Jag tänkte att jag skulle lägga på lite charm så att jag kunde gå vidare på charmen istället. Jag blev jätteförvånad att det var så pass bra som det var. Det är fantastiskt roligt och jag är jättestolt över mig själv. Det är inte lätt att imponera på den juryn.
2 Har matlagning alltid varit ett intresse?– Ja, mat har varit ett intresse hela livet faktiskt. Jag är ursprungligen från Gotland där det finns tillgång till mycket färska råvaror. Här uppe har vi tillgång till vilt och bär i skogen, det är roligt att bo så nära råvarorna som finns här. Sedan har jag alltid jobbat inom restaurang och haft mat framför mig sedan jag var 15 år. Jag har alltid varit intresserad och frågat kockarna hur man gör och hur man tar hand om råvarorna på bästa sätt, sedan har jag läst mycket kokböcker och älskar att titta på matlagningsprogram, det är rogivande.
3 Hur mycket tid lägger du ned på matlagningen?– Jag lagar mat till mina barn varje dag, men det är inte alltid någon extravagant mat. Det kan vara makaroner och köttbullar också. Jag lägger väl ned en timme per dag, men ibland önskar man att man kunde lägga ned mer tid. Men jag försöker avsätta mer tid på matlagningen nu, det är väldigt roligt.
4 Din bästa vardagsrätt?– Chili con carne älskar mina barn, jag gör det som barnen gillar mest. Jag gör den basic med köttfärs och vita bönor i tomatsås och mycket bönor. Kidneybönor, svarta bönor och någon typ av bra kryddblandning, den får inte vara för stark dock.
5 Berätta om ditt jobb på Hemmagastronomi.– Jag är butikschef, från början var det bara jag och Simon (Simon Laiti, Emmas make, reds. anm). Då hade vi matstudio och delikatessbutik. Jag jobbade i servisen och var ansvarig för restaurangdelen, sedan fick vi barn och då gick jag över som butiksansvarig, så det är jag som köper in alla varor till butiken och tar hand om personalen.
6 Vad lagar du och Simon när ni bjuder hem middagsgäster?– Vi äter ofta skaldjur, men det är inte så mycket matlagning bakom det. Annars blir det ofta kött, Simon gillar att grilla så det gör vi gärna och serverar det med någon fräsch sallad. Gärna salsa med mango, chili, gurka och koriander.
7 Har ni grillen framme på vintern också?– Ja det har vi, men man får ha pannlampa på sig om det är mörkt, det är ett tips!
8 Har du någon paradrätt?– Det var en väldigt svår fråga, jag lagar gärna mat efter säsong och min favoritperiod är under skördetiden juli-augusti. Jag tycker om att laga mycket grönsaker, bönor, fisk och sådana saker. Jag gillar egentligen all mat och lagar efter humör. Ibland asiatiskt och ibland svensk traditionell husmans. Det är väldigt blandat. Sedan är jag nyttig periodvis.
9 Du nämner inte kött?– Jag äter och lagar kött, men får jag välja själv så är det inget förstahandsval, jag föredrar mycket grönsaker. Jag försöker undvika gluten och mejeriprodukter så långt det går och försöker göra det gott och enkelt som det är.
Fotnot: Intervjun med Emma Laiti gjordes innan gårdagens avsnitt visades på TV4.