– Läget just nu är mycket planering inför jul och nyår, för att vi ska få verksamheten att fungera bra med scheman och bemanning.
Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?– Den är oförutsägbar. Vi börjar ofta med ett pulsmöte där vi träffar personalen, för att kunna fånga upp problem och lösa dem fort. Vi går igenom hur vår bemanning ser ut i förhållande till antal patienter, och om det är något speciellt vi behöver åtgärda. Sen jobbar jag med alla möjliga saker som hör till ett chefsuppdrag, som administration, utvecklingsarbete, kontakt med personal och patienter. Alla dagar är väldigt olika.
Hur är det att vara med när barn föds?– Det är jätteroligt. Det är en glädje att barn föds, att möta glada föräldrar och syskon, och många som är väldigt nöjda över att föda hos oss. Det är jätteroligt för det mesta. Men ibland så händer saker som är väldigt tråkiga också, vi möter även mammor och pappor där det inte har gått så bra. Vi försöker göra det bästa utifrån situationen. Men det är mest glädje.
Vilka är utmaningarna i ditt jobb?– Den största utmaningen just nu är att rekrytera personal, framför allt barnmorskor. Det gäller hela vårt län.
Barnafödandet tar ju aldrig lov. Hur håller man ihop en sådan oberäknelig verksamhet?– All akutsjukvård, som förlossningsvården är, innebär att alla dagar är olika. Man vet aldrig hur många mammor som kommer in och ska föda barn. Det handlar mycket om att kunna ställa om verksamheten fort och hjälpa varandra över avdelningsgränserna. Våra koordinatorer är de som i första hand ställer om verksamheten när det behövs.
Hur varvar du själv ner?– Jag är yogafröken. Jag har inga klasser just nu men jag gör min egen yoga och mediterar för att varva ner. Sedan tycker jag om att vara ute i naturen, att åka skidor på vintern. Vi håller även på att renovera ett gammalt hus så mycket tid går åt till det.
Hur har året varit hos er på BB?– Det har hänt väldigt mycket. De stora händelserna är att vi har öppnat BB-hotellet och börjat jobba på ett annat sätt i och med det. Vi har även fått de nya informationskanalerna ”Bebis i norr”. Sen har vi börjat med säker samsovning med babynest hos oss, och infört bärtuber. Vi försöker främja hud mot hud, det finns så mycket i den naturliga kontakten med barnet. Att vara nära är jätteviktigt och har många positiva effekter.
Du har varit med och skapat ”Bebis i norr”. Berätta om det!– ”Bebis i norr” är egentligen två saker, en bok och en app, med samma innehåll. Vi startade detta i samband med att vi öppnade BB-hotellet. Nyblivna föräldrar söker mycket information, speciellt med första barnet. Det finns mycket information på nätet, men vi tycker det är viktigt att det finns bra och säker information lättillgänglig. Vi ger boken till alla föräldrar, i appen finns också filmer där man till exempel kan se hur man badar en bebis.
Vad tror du om 2018?– Vi har precis avslutat en fördjupad utbildning i hur man ska förebygga bäckenbottenskador, det är en process vi ska fortsätta jobba med nästa år. Sedan tror jag att det kommer kvarstå en utmaning i att rekrytera. Det behöver vi fortsätta jobba med, dels att rekrytera på andra orter men också att jobba med vår egen verksamhet så att personalen tycker vi är en bra arbetsplats med ett gott arbetsklimat. Vi kommer även att fortsätta utveckla vårt amningsstöd, att främja en god amning för de som vill amma.