Nej till höjd pensionsålder

Länets pensionärsorganisationer säger nej till förslaget att höja gränsen för när man får börja ta ut sin allmänna pension.

Pigga pensionärer. Pigga pensionärer på motionsdans. Kritikerna till höjd pensionsålder menar att vi får färre pigga och friska pensionärer om pensionsåldern höjs.

Pigga pensionärer. Pigga pensionärer på motionsdans. Kritikerna till höjd pensionsålder menar att vi får färre pigga och friska pensionärer om pensionsåldern höjs.

Foto: Anders Törnström

Pensioner2016-09-20 08:12

Redan 2013 föreslog pensionsåldersutredningen att gränsen för när man får börja ta ut sin allmänna pension höjs från dagens 61 år till 63 och att man samtidigt höjer gränsen för hur länge man har rätt att jobba kvar från dagens 67 år till 69. Något som i praktiken skulle innebära att dagens pensionsåldergräns skulle flyttas från 65 år till 67.

I dag, tisdag, ska förre KD-ledaren Göran Hägglund och förre Metall-basen Göran Johansson presentera en utredning om vad parterna på arbetsmarknaden tycker krävs för att man ska säga ja till höjd pensionsålder. Bland annat var LO tidigare motståndare till det, men nu har svängt i frågan.

– Mycket märkligt att LO går med på det nu, säger Sten Fors, ordförande för PRO Norrbotten.

Han säger att han vill ha kvar de åldergränser som gäller i dag.

– Att i dag höja pensionsåldern till 67 år är ingen höjdare. Det kommer larmrapporter nästan varje dag om ökade sjukskrivningar på grund av stress och dålig arbetsmiljö och att då höja pensionsåldern är märkligt, säger han.

Sten Fors beskriver förslaget som fegt och ser bara en enda anledning till att man vill höja pensionsåldern.

– Det är bara för att få färre fattigpensionärer i Sverige. Det man borde göra är att höja avgifterna till pensionssystemet så att de som är 30 år i dag får en bra pension då de går i pension, säger Sten Fors.

Han har inget emot att rätten för att få jobba kvar höjs till 69 år. Själv jobbade han till han var 67,5 år.

– Men jag jobbade på kontor och det är stor skillnad mot att jobba inom industrin, på ett bygge, eller att sitta i kassan på Konsum, påpekar han.

Förutom förbättringar i arbetsmiljön efterlyser han en större genomgång av hela det svenska pensionssystemet. En åsikt som delas av Bengt Ingesson, ordförande för SPF seniorerna i Norrbotten.

Han menar att man nu mest petar i detaljer, men att ingen är beredd att se över hela systemet.

– Det stora problemet är att den allmänna pensionen urholkats för varje årskull de senaste åren. Vid en lågkonjunktur kommer det också in mindre pengar och då bromsar man fast pensionerna och i dag är de på samma nivå som 2009. Sedan är det konstigt att pensionärerna i Sverige ska betala högre skatt än de som arbetar säger Bengt Ingesson.

Han har dock inget emot flexibel pensionsålder.

– Men man ska inte höja den nedre gränsen. De som är pigga, orkar, kan och vill får gärna jobba längre. Sedan finns det också de som måste jobba längre för att få ekonomin att gå ihop, påpekar Bengt Ingesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!