Trump i utfall mot vittne i riksrättsutredning

USA:s förra Ukrainaambassadör Marie Yovanovitch vittnade om att hon manövrerades ut från sin post av bland andra president Donald Trumps advokat, när hon tog tog plats i vittnesbåset under de tv-sända riksrättsförhören i det amerikanska representanthuset.

Trump gick under förhöret till attack mot Yovanovitch på Twitter.

15 november 2019 06:17

Trump avsatte Yovanovitch i maj. Förra månaden vittnade hon bakom stängda dörrar och sade då att hennes avsked kom efter "ogrundade och falska påståenden från personer som helt klart hade tvivelaktiga motiv". Detta sedan Trumps advokat Rudy Giuliani – som var i Ukraina för Trumps räkning för att få Kiev att utreda den demokratiske presidentaspiranten Joe Bidens son – motarbetat henne.

Yovanovitch berättade på fredagen, andra dagen av de tv-sända förhören, att inte alla välkomnade USA:s arbete mot korruption i Ukraina.

Kanske var det därför inte förvånande att när vårt antikorruptionsarbete kom i vägen för maktbegär eller viljan att profitera så försökte de ukrainare som föredrog att följa det äldre korrupta regelverket få bort mig, sade Yovanovitch enligt nyhetsbyrån Reuters.
Vad som förvånar mig fortfarande är att det fanns amerikaner som var villiga att slå sig ihop med dem och att samarbeta. De lyckades uppenbarligen med att orkestrera förflyttningen av en amerikansk ambassadör.

Telefonsamtal i centrum

Utredningen av Trump kretsar framför allt kring presidentens påstådda försök att anlita en utländsk makt för att hjälpa honom inför nästa års presidentval. Ett telefonsamtal mellan Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är centralt liksom uppgifter om att Trump ska ha hållit inne med militärt bistånd till Ukraina. Anklagelserna går ut på att Trump använt sig av biståndet som påtryckningsmedel för att få Joe Bidens son utredd av en ukrainsk åklagare.

Trump har hela tiden sagt att han inte begått något fel.

Enligt USA:s konstitution ingår mutor bland de brott som kan leda till att en president ställs inför riksrätt. Flera högt uppsatta demokrater har börjat använda ordet "muta" i samband med den pågående processen, allt för att försöka styra opinionen mot Trump.

Trump attackerade

Medan Yovanovitch vittnade attackerade Trump henne ännu en gång på Twitter. Han skriver att vart hon än tjänstgjort i världen så har det gått illa, och att Zelenskyj under deras andra telefonsamtal talat illa om henne.

Demokraten Adam Schiff, ordförande i representanthusets underrättelseutskott, reagerade starkt på Trumps Twitterinlägg.

Ambassadör, jag vill att du ska veta att några av oss ser väldigt, väldigt allvarligt på att vittnen skräms, sade han till Yovanovitch.

Under första dagen med tv-sända utfrågningar, i onsdags, beräknas 13,8 miljoner amerikaner ha följt överläggningarna.

Bakgrund: Riksrättsutredningen mot president Trump

Det demokratledda representanthusets utredning kom till sedan en visselblåsare larmat om ett samtal den 25 juli, i vilket USA:s president Donald Trump ber Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om "en tjänst". Före samtalet hade Vita huset fryst ett militärt hjälppaket till Ukraina.

Tjänsten handlade om att utreda uppgifter kring ex-vicepresident Joe Biden, som leder i mätningarna över vem demokratiska väljare vill se som Trumps motståndare i nästa års presidentval, och hans son Hunter Bidens arbete i Ukraina efter revolutionen där 2014.

Under tiden som vicepresident hade Joe Biden nära kontakt med Ukraina och krävde i ett läge att en riksåklagare skulle avgå för att han inte lyckats bättre i arbetet mot korruption. Riksåklagaren översåg även anklagelser mot delar av ledningen i ett ukrainskt gasbolag som Joe Bidens son, Hunter Biden, nyligen hade inträtt i styrelsen för.

Donald Trump och hans personlige advokat Rudy Giuliani har anklagat Joe Biden för att ha krävt att riksåklagaren skulle sluta i syfte att skydda sonen. Joe Biden var dock långt ifrån ensam om att kräva riksåklagarens avgång – även EU, Internationella valutafonden (IMF) och ukrainska aktivister anklagade honom för att bland annat ha dolt korruption och ansåg att han borde lämna jobbet, enligt nyhetsbyrån AFP. Det har inte kunnat beläggas rättsligt att Joe eller Hunter Biden begått något brott i Ukraina.

Att be om en sådan tjänst som president Trump gjorde i samtalet anser vissa är ett brott mot USA:s stränga valfinansieringslagar. Representanthuset undersöker nu om det utgör skäl för att ställa presidenten inför riksrätt.


Fakta: Riksrättsförfarandet i USA

USA:s kongress kan avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser".

Representanthuset, underhuset, kan enligt grundlagen lägga fram formella riksrättsanklagelser mot presidenten. För att godkänna sådana krävs stöd från en enkel majoritet av de 435 ledamöterna.

För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senatens 100 ledamöter röstar för det.

Ingen president i USA har blivit avsatt på det här sättet, men Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, för att sedan frias av senaten. I Richard Nixons fall, efter Watergateskandalen, hade riksrättsprocessen inletts men han avgick 1974, innan den hann bli klar.

Källor: History.com, New York Times, Findlaw.com

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT