Hans Englund, mannen bakom isdjuren i Stadsparken, är den som har tagit fram figurerna som pryder Luleå under påskhelgen.
Påskpyntet är återkommande varje år och en stark tradition i Luleå, enligt Anna-Marita Johansson, parkmästare vid enheten park och evenemang.
– För två veckor sedan började vi med att ta fram grejerna ur förrådet och se till att var fräscha och fina, sedan körde vi ut dem förra veckan. Dessutom är det snart Valborg så vi har även kört ut Majblommorna som vi placerat vid plätten mellan OK och Mjölkuddsvägen, berättar hon.
Nytt för i år är den vippliknande och färgglada tyllen som kommunen har satt ihop. De har placerats vid Stadsparken bredvid kycklingfamiljen och ersätter fjädrar som annars är vanligt återkommande i påsktider.
– Vi undviker fjädrar för vi vill inte bidra till att djur plågas i och med våra pyntningar, säger Anna-Marita Johansson.
Park och evenemang har ett 30-tal anställda inom enheten och ser till att stan håller sig skräpfri året runt och blomstrande fin under sommarmånaderna. Utan dem och deras arbete hade Luleå förmodligen haft en helt annan, och mer tråkig stadsbild.
– Det viktigaste vi gör är att plocka skräp. Om vi inte skulle göra det så skulle allt annat falla också. Sedan utför vi livbojskontroller av kajer och hamnar och kollar så att all livräddningsutrustning finns kvar. Vi beskär buskar och träd, planerar, ritar och planterar blommor och sköter om rabatter. Sedan har vi i uppdrag åt fastigheter att sköta deras utemiljöer. Vi sköter om rabatter och klipper gräs och har hand om 60 lekplatser, berättar Johansson.
Vad ger påskpyntet stadsborna?– Det är ett mervärde för stan och hjälper till att det händer någonting. Det bidrar till att Luleå blir en attraktiv stad och sätter lite guldkant, tycker jag.
Vilken är din favoritutsmyckning i stan?– De vårlökar som vi sätter ut i stan. Dels för att jag tycker att det är så roligt att sätta lök, men sedan är det en liten bonus när man ser hur de kommer upp. Vi sätter dem där vi tror att de passar, bland annat i rabatter och längs gångstråk och på grönytor.
När börjar ni med sommarens parkarbete?– Vi börjar smyga på lite i maj. Man brukar ju säga att det som göms i snö kommer fram i tö. Så nu när man ser vad vintern ställt till med blir det mycket på en gång. Men vi ser så himla mycket fram emot sommaren och det är ju egentligen nu som vår huvuduppgift börjar, säger Anna-Marita Johansson.