Räddar den gamla skolan

Under Framtidsveckan visade Pålänge upp sin nya satsning med den gamla skolan. Här lever kreativiteten och hopp om utveckling.

Foto:

Pålänge2014-05-21 15:03

Byaskolorna lever ett tynande liv runt om i landet. När det stod klart att skolan i Pålänge stod på tur att läggas ned 2010, gjorde byborna en kraftsamling, och sådde det frö som i dag är Pålänge Nya Centrum (PNC).

– Tanken var att få till en social samlingspunkt för byborna. Något som behövs, inte minst sedan lanthandeln lade ner, berättar Gita Isaksson.

Själv huserar hon gärna nere i källaren, där hon ordnat ett stort hobbyrum, med symaskiner, vävstolar och annat pyssel. Här blir det kurser till hösten.

– Allt är gjort i återvinningens anda. Familjer har rensat bland sina tyger, och symaskinerna och snickarbänk är från en annan skola

På markplan ligger förskolan, som sedan nedläggningen drivs som ekonomisk förening. Här går 16 barn och 7 fritidsbarn.

En trappa upp hamras det och slipas. Bosse Martinson och Torbjörn Lipkin är i full färd med att renovera möbler, under ledning av tapetseraren och projektledaren Mona Andefors. De är anställda i projektet Nyttan, som i dag består av fem långtidsarbetslösa, men med utrymme för fler, berättar Mona Andefors.

– Återvinning ligger i tiden. Senare kan vi utveckla det här, bredda kundunderlaget genom att sälja via internet, laga mat till förskolan och vidareutveckla med ROT och RUT. Här finns möjlighet till arbetstillfällen och inflyttning, menar hon.

Till en början drivs projektet Nyttan med medel från Länsstyrelsen, berättar Hans Sundell, projektledare, PNC.

– Det lär nog behövas ett par år till, men målet är att starta ett företag och även utveckla nya verksamheter utifrån deltagarnas kompetens. Istället för Fas 1-2-3 blir det L-Ö-N.

anna.lide@kuriren.com

I Pålänge bor cirka 400 personer

Skolan ägs fortfarande av kommunen

Projektet Nyttan drivs med projektmedel från Länsstyrelsen, i samarbete med Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!