De riktiga entusiasterna åker upp till Kangos

Fiskeintresserade från när och fjärran kommer till Kangos för att fiska. Och då är det i första hand den storvuxna laxen som lockar.

UPPLEVELSERNA EFTERFRÅGAS. Isak Sandling jobbar som fikeguide och campansvarig vid Onkaområdet i Kangos. Han ser en tydlig trend där turister söker upplevelser i stället för lyx.

UPPLEVELSERNA EFTERFRÅGAS. Isak Sandling jobbar som fikeguide och campansvarig vid Onkaområdet i Kangos. Han ser en tydlig trend där turister söker upplevelser i stället för lyx.

Foto: Per Lundström

Pajala/Kangos2014-07-09 07:00

Långväga gäster reser till Onkacampen som ligger vid Lainioälven i Kangos för att fiska lax. Intresset för fisketurismen växer, enligt fiskeguide Lars Munk som driver verksamheten här.

– Bara i år har vi haft besökare från Tyskland, Österrike, Sverige, Finland och Danmark, säger han.

Just den här veckan är de tre kollegorna Gerarld Rodler, Martin Kochauf och Gerd Postl från Österrike på plats för att testa på fiskelyckan. Alla tre är vana fiskare och alla tre har samma mål med resan; att få en lax på kroken.

– Vi kämpar hårt för att fånga en lax. Några harrar har vi fått och några var ganska stora. Men än så länge ingen lax tyvärr, säger ­Gerarld Rodler.

Isak Sandling jobbar som fiskeguide och campansvarig. Den här veckan hjälper han besökarna från Österrike att hitta bra fiskevatten.

– Att jobba med det här är jätteroligt. Det är lite annorlunda. Jag bor i tält varje natt och är ute i skogen hela tiden. Det kanske inte är ett jobb för alla, men tycker man om fisket och att vara ute i naturen så kan det inte bli bättre, säger han.

Han har själv fiskat sedan barnsben och härom dagen fick han en 13 kilos lax på kroken.

– Det var här, i Onkaområdet, som den nappade. Det var den största lax jag någonsin fångat. Det är just det här – chansen att få en stor lax på kroken – som besökare är villiga att betala och resa långt för. Känslan är obeskrivlig.

Intresset förlaxfiske växer för varje säsong, enligt Lars Munk. Nu har dessutom även norrmän börjat efterfråga fisket i Sverige. – Det har jag aldrig varit med om tidigare. Men tittar vi på norska laxfisket så har laxen det jättetufft, mycket på grund av odlingarna i Norge och fjordarnas förorening, säger han.

De allra flesta sportfiskarna släpper tillbaka fisken de fångar. Lars Munk förklarar att det är upplevelsen man är ute efter – inte maten.

Varför tror du att upplevelseturism blivit så populärt?

– Människor jobbar mer och mer. När man väl har semester vill man uppleva någonting. Man vill komma ut i naturen och ladda upp batterierna helt enkelt, säger Lars Munk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!