Det är den tunga, blöta snön som har ställt till det rejält för eldistributionen. Träden ger vika av snön och hänger på eller faller över elledningarna med avbrott som följd.
Pajala och Gällivare kommuner har varit hårt drabbade. Bland annat tvingades förskolan i Nattavaara att hålla stängt eftersom de saknade elektricitet. I Pajala fick flera äldre personer under torsdagen evakueras från sina hem i närliggande byar. De fördes i trygghet till äldreboenden i väntan på att strömmen skulle komma tillbaka.
I Junosuando och Kangos har strömmen kommit och gått de senaste dygnen. Sammantaget har det dock handlat om nästan tolv timmar per dygn som de värst drabbade har varit utan elektricitet.
– Det är svårt när man inte kan laga mat och så klart när man inte får morgonkaffet, säger 81-årige Harry Nederlund som bor tillsammans med sin bror i föräldrahemmet i Kangos.
Han konstaterar att det inte särskilt roligt när strömmen är borta. Inte minst eftersom huset värms upp enbart med el. Som tur är så har inte den riktiga vinterkylan slagit till än.
– Det har varit lite kallt inomhus för vi har inte möjlighet att elda för att hålla värmen. Med en fotogenvärmare har vi åtminstone kunnat hålla det varmt i köket, säger Harry Nederlund.
I den lokala lanthandeln har man tvingats slänga mat eftersom kylar och frysar inte har fungerat. Kunder har inte kunnat betala men man har ändå försökt göra det bästa av situationen och låta de trogna stamkunderna handla på krita.
– Vår försäljning har minskat och i onsdags hade vi bara 20 kunder mot cirka 100 som är en normal dag. Sedan är det förstås inte roligt att behöva kassera mat som blivit förstörd, säger Hanna Alldén, butikschef.
Några kilometer norr om Kangos driver Johan Väisänen en turistanläggning med ett sextiotal gäster plus cirka tjugo anställda. Anläggningen har varit utan elektricitet ett femtontal gånger den senaste veckan.
– I två dygn har det varit som värst. Då har strömmen varit helt borta och alla våra råvaror har tagit stryk för kylar och frysar kan inte hålla temperaturen, säger Johan Väisänen och fortsätter:
– Det är självklart tungt, det är svårt.
Gästerna på anläggningen får inte heller vad de har betalat för och exempelvis duschar och toaletter har inte gått att använda. Nu kommer Johan Väisänen att kräva ersättning.
– Absolut, det måste vi göra. Det är ett dåligt underhåll av ledningarna men självklart handlar det om naturen så jag tror nog att Vattenfall gör sitt bästa men det kommer trots allt snö varje år här uppe.
– Fortsätter det så här i vinter så kommer det inte att fungera. Det är helt ohållbart och det måste lösas, så är det bara.