"Vi förlorar valet"

De följer partiets vilja – men har elva andra partikamrater som ändå röstar emot. Socialdemokraterna Roland Karlsson, Jenny Eriksson och Åke Johdet befarar nu att splittringen kommer leda till en valförlust.

Oönskad. Trion står bakom arbetarekommunen som vill ha bort kommunalrådet Jan Larsson (S).

Oönskad. Trion står bakom arbetarekommunen som vill ha bort kommunalrådet Jan Larsson (S).

Foto: Herman Öberg

Pajala2017-12-22 05:30

Medlemskupp? Kommunalrådskupp? Byarna mot centralorten?

Mycket kan sägas om alla turer som har varit, men det går lätt att konstatera att det är en enda stor röra i Socialdemokraterna i Pajala. Jenny Eriksson, Roland Karlsson och Åke Johdet pekas av vissa ut som bidragande till röran. Men allt de bara gör, menar de, är att följa medlemmarnas vilja.

– Det sägs att vi röstar med KD, men vi röstar ju med vårt parti, säger Jenny Eriksson (S).

"De elvas gäng" i Socialdemokraterna styr kommunfullmäktige tillsammans med Vänsterpartiet. De vägrar lyssna på vad medlemmarna i arbetarekommunen bestämmer. Det av partiet oönskade kommunalrådet Jan Larsson (S) har försvarat sig med att väljarna har valt in de som sitter i fullmäktige. Och han och de andra i falangen anser att deras politik är bättre än den som majoriteten av de nya partimedlemmarna vill driva.

– Men då glömmer han ju att det faktiskt är partiet som har valt in honom på listan till fullmäktige, säger Roland Karlsson.

– Eller gör han det bara för de som personkryssade honom? De 14 personerna, frågar sig Jenny Eriksson.

Åke Johdet:

– Alla medlemmar är av lika värde och det är inte några idiotiska byfånar som har kommit till partiet. Och att säga att de har kommit till oss från andra partier – att han är moderat och hon är det eller det. Hur kan man göra det? Jan Larsson kom ju själv från Vänsterpartiet.

Åke Johdet har varit ordförande i arbetarekommunen i Pajala i tolv år och har haft nära kontakt med tre olika kommunalråd, men han slutade i samband med att Harry Rantakyrö (S) slutade. Han menar att det aldrig har gått till på liknande sätt förut.

– Oavsett beslut har det varit förankrat i partiet. Nog är det många gånger till exempel Bengt Niska har ringt sent på kvällen och sagt att han vill ändra på något, men då har han samtidigt frågat om vi kan få det förankrat i partiet. Då har vi tagit upp det i styrelsen och löst det.

Båda falangerna är oense om mycket. Tanken var ju att de skulle försonas för att försöka komma tillbaka som ett enat parti inför valet. Men meningsskiljaktigheterna och bråken har varit för stora för att bara kunna sopa under mattan, verkar det som.

– Jag sitter ju i den här gruppen som ska ena oss. Men det är bara vi som ska be om ursäkt. De kör på med sitt race, säger Roland Karlsson och fortsätter:

– Vi tänkte tidigt att vi åker i väg till Kukkola tillsammans över en helg, att vi kan åka dit i två dagar och prata igenom allt. För det där var inte något man kunde tala ut om på bara några timmar. Men inte var det någon som kom, så vi fick ställa in den resan. Vi har verkligen försökt.

Vad tycker ni om partidistriktets hjälp i frågan?

– De är så jäkla fega. Fredrik Lundh Sammeli (distriktsordförande) har ju inte sagt ett ord när han har varit här. Han förklarade för oss att det är emot stadgarna att gå emot arbetarekommunen som de har gjort. Men när vi då har suttit ned alla så har han bara sagt att det är vår egen fråga som vi får lösa. Hade han sagt vad det är som gäller hade det här kanske kunnat bli annorlunda. Men varken från Stockholm eller Luleå har vi fått någon hjälp egentligen, svarar Åke Johdet.

Hur mycket skadar sprickan partiet? Förlorar ni valet som följd?

– Jag tror att vi förlorar valet på det här. Folk är så besvikna på oss efter allt som har hänt, säger Jenny Eriksson.

Roland Karlsson:

– Ja, det är klart att befolkningen ser den här lekskolan som pågår.

Även om det verkar svårt så ska de fortsätta att jobba för en försoning inom S. Helst snart. 18 februari ska man fastställa rangordningen på valsedeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om