Tungviktare på plats

Meg Rehnstedt, 12, är ett av 89 ansikten som motivlackats på Kaunisvaara gruvas lastbilsekipage.- Det känns rätt häftigt, säger hon.

Det ställs höga krav på chaufförerna. "Minst tio års erfarenhet", säger Peter Engström, Cliffton minings.

Det ställs höga krav på chaufförerna. "Minst tio års erfarenhet", säger Peter Engström, Cliffton minings.

Foto: Sabina Nilsson

Pajala2012-10-31 06:00

På tisdagen var det visning av Cliffton minings första lastbilsekipage vid Kaunisvaara gruva.

Lastbilarna är 24,7 meter långa och optimerade för en totalvikt på upp till 90 ton.

- I grunden är det en vanlig serietillverkad bil från Scania, en R730. Men det unika med bilen är byggnationen av chassit på dollyn och trailern. En vanlig bil för 60 ton har sju axlar, men dessa har tio, säger Peter Engström, avdelningschef vid Cliffton mining.

Men det kanske mest i ögonfallande med dessa bilar är den unika designen. Varje släp är nämligen prytt med porträtt av människor som har anknytning till vägen, mellan Kaunisvaara och Pitkäjärvi.

Meg Rehnstedt är namnet på 12-åringen från Junosuando som finns med på en av lastbilarna.

- Det blir kul att se sig själv rulla förbi varje dag, säger hon.

Lastas med 63,8 ton
Ekipagen ska lastas med 63,8 ton finmald malmslig som sedan körs den 16 mil långa resan från gruvan i Kaunisvaara till omlastningsstationen i Pitkäjärvi.

Trafikverkets samordnare för malmtransporter mellan Kaunisvaara och Svappavaara, Krister Palo, menar att man från Trafikverkets sida bara ser fördelar med de tyngre bilarna.

- Lastbilarna ska transportera fem miljoner ton malm per år. Det är en stor besparing att köra 90 ton i stället för 60 ton, dels rent företagsekonomiskt, dels för miljön och dels för att vi slipper ha så många fordon på vägarna.

"Mänsklig sida"
Idén till bilarnas design kläcktes på Cliffton minings kontor, över en kaffekopp.

Målet är att sticka ut, samtidigt som de hårda, tunga lastbilarna får en mjukare framtoning.

- Jag körde upp en av lastbilarna i går och jag är övertygad om att vi kommer att få Sveriges gladaste lastbilschaufförer. Jag blir jätteglad bara av att se dem, säger Peter Engström.

Willy Sundling, logistikchef på Northland resources, berättar att alla ekipage kommer att vara färdiga när gruvan är i full drift, det vill säga någon gång mellan 2015 och 2016.

Lastbilarna är utrustade med vinterdäck, antisladd och antispinn.

För att öka säkerheten i trafiken så har trafikverket även beslutat att förstärka vinterdriften på vägen. De sätter in vinterväg klass tre i stället för fyra, vilket innebär snabbare åtgärdstider och hårdare krav på vinterdriften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om