Trivs bäst i öppna landskap

Känslan för det öppna landskapet och historiens vingslag har gett Björn Sohlberg vid Kengis Bruk utmärkelsen Årets Miljöpris 2006, av Pajala kommun.
- Det är roligt att bli uppmärksammad för något man har gjort medvetet, säger han.

PAJALA2007-01-30 06:00
I och med att Björn Sohlberg valde att flytta hem till herrgården vid Kengis bruk tog den sjätte generationen från familjen Sohlberg över verksamheten, fortfarande finns också pappa, Karl-Erik Sohlberg med som ägare. Det var för drygt tio år sedan som Björn Sohlberg styrde kosan tillbaka till Tornedalen efter att ha bott både på västkusten, i Stockholm och Värmland.
- Jag gillade inte vintrarna där nere, här har jag alltid trivts därför kom jag tillbaka, säger han.

Besökare på väg
I dag bedriver Kengis Bruk AB verksamhet inom skogsnäring och elproduktion, men besöksnäringen har också börjat göra sitt intåg även om det kommer att ta tid innan den är tillräckligt utvecklad, enligt Björn Sohlberg.
- Det är en komplicerad verksamhet där en och annan hankar sig fram, men branschen är fortfarande omogen. Det behövs bättre infrastruktur och samordning.
Herrgården som är bostad till honom och hans hustru samt fyra barn står vackert placerad intill Torne älv där den öppna forsen brusar dovt i vinterns kyliga famntag. Minus 32 grader och en nyuppstigen sol som söker sig mot snöklädda björkar i det öppna landskapet gör vyn ännu vackrare. Känslan för det gamla kulturlandskap som alltid har hört till Kengis sitter djupt rotad inom Björn Sohlberg. Därför har han också sett till att röja upp den igenslyade mark som fanns på platsen när han flyttade tillbaka. Till sin hjälp har han också tjugotalet får som bidrar till att hålla marken öppen.

Gammalt kulturlandskap
- Kengis är en gammal kulturenhet där kulturlandskapet har följt med från första början. Det är viktigt att inte låta det falla i vanhärd, jag tycker om de öppna landskapen, säger han.
Utöver de betande fåren finns också ett antal tjurar och hästar på gården. En gård utan djur är en död gård, enligt Björn Sohlberg. När besökarna anländer till Kengis bruk är djuren också det första som fångar deras intresse.
- Den här miljön säljer sig själv, att hålla beteshävden är en del i satsningen på turismen, säger han.

Elfte generationen på besök
Bland besökarna finns många som på olika sätt har anknytning till Kengis bruk, i gårdens gästbok har bland annat en person som tillhör den elfte generationen efter en man som jobbat vid bruket, nedtecknat sin hälsning. Ortsbefolkningen har gjort Kengis bruk till sitt eget utflyktsmål. Björn Sohlbergs känsla för det gamla kulturlandskapet har visat sig vara lyckat.
- Det gäller att hitta rätt lösningar när det gäller den här miljön, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om