Det var tidigt på morgonen den 9 juli som olyckan inträffade. Bilen, en Volkswagen Transporter, med fem män mellan 20 och 30 år gamla, körde av vägen och kraschade in i en vägtrumma.
Kollisionen blev våldsam och fordonet fattade eld vilket i förlängningen fick förödande konsekvenser. Tre av männen avled, en skadades svårt och en ådrog sig lindriga skador.
Kort efter den tragiska olyckan ansökte Sattajärvibon Hans Mörtberg om lokala trafikföreskrifter efter väg 392 i anslutning till olycksplatsen. Hans förslag var att sänka högsta tillåtna hastighet i anslutning till kurvan som föregick olycksplatsen till 60 kilometer i timmen (km/h).
I dag är hastighetsbegränsningen satt till 80 km/h.
Mörtberg, som sade sig ha byborna med sig, hänvisade till två andra dödsolyckor i aktuell kurva och ett stort antal andra incidenter genom åren.
Den 6 december meddelade Länsstyrelsen avslag på ansökan. "Länsstyrelsen finner det inte visat av utredningen i ärendet att de rådande förhållandena på sträckan som ansökan avser motiverar den begärda hastighetsbegränsningen."
I motiveringen konstateras det vidare att väg 392 är en viktig länk i östra Norrbotten, som sammanbinder Överkalix och Pajala kommuner.
– Den nollvisionen som gäller på Bergnäsbron i Luleå, den gäller inte i glesbygden. Man skriver också att det är bra markerat där byn börjar och slutar, och att avfarterna inte är så svåra, säger Hans Mörtberg och fortsätter syrligt:
– I det militära brukar man säga att om verkligheten inte överensstämmer med kartan, så är det kartan som gäller. Så tycker jag att man ser på verkligheten, i och med hur mycket olyckor det har varit här.
Hans Mörtberg tror att beslutet grundar sig i vägens betydelse för transporterna. Att invånarnas säkerhet helt enkelt får stå tillbaka.
Direkt riktat till Länsstyrelsen, konstaterar han:
– Kom och titta hur det ser ut här och inse att verkligheten är svårare än kartan. Titta även på statistik och tänk på att nollvisionen gäller även i glesbygd. Jag är mycket besviken på det här – att dom inte ens orkar ta sig hit.
En begränsning på 80 km/h är i många fall lika med 110 km/h, konstaterar Hans Mörtberg. Många bilförare tänker att det går att köra i den hastigheten utan att bli av med körkortet.
– En riktig byråkrat kanske inte tänker så, men i verkligheten blir på det sättet, säger Hans Mörtberg som överklagade beslutet.
Utan framgång.
– Jag är väldigt imponerad över hur snabba dom kan vara. Det tog fyra månader innan de kunde svara först på min ansökan. På min överklagan tog det bara någon timma.
När det gäller kontakterna med Trafikverket ger Hans Mörtberg högsta betyg. Till våren kommer en avtagsväg en bit efter den aktuella kurvan att grävas bort.
– Vi är förbannade att man inte lyssnar på oss som bor här och egentligen inte heller på Trafikverket, säger Hans Mörtberg med hänvisning till delar i Trafikverkets yttrande till Länsstyrelsen.
I denna föreslås det bland annat en förlängning på 1,8 kilometer av Mörtbergs- och bybornas förslag till sträcka där 60 km/h ska gälla. "En sådan förlängning av hastigheten skulle kunna öka förståelsen och respekten för de olika hastighetsbegränsningarna som råder i byn Sattajärvi", skriver Trafikverket.
Vi har sökt chefsjuristen på Länsstyrelsen, Karin Hansson, som har fattat beslutet.