Skolbeslutet drunknade i debatt om skolutredning

Under måndagens kommunfullmäktige fattades ett enat beslut att ta tillbaka årskurs sex till Tärendöskola. Men frågan som sett till det stöd den hade redan innan mötet, var en icke-fråga. Istället kom debatten att kretsa kring skolstrukturen och den utredning som startade 2016-2017 som ännu inte presenterats.

Om de skulle bli så som skolutredningen visar skulle Centralskolan i Pajala vara en av få skolor att bli kvar i kommunen.

Om de skulle bli så som skolutredningen visar skulle Centralskolan i Pajala vara en av få skolor att bli kvar i kommunen.

Foto: Göran Ström/Arkivbild

Pajala2021-03-01 21:00

2016 försvann årskurs sex till nian från Tärendöskola och nu drygt fem år senare återvänder årskurs sex till skolan. Det efter att en utredning visat på att det är både det bästa för barnen och det mest kostnadseffektiva för kommunen. 

Erling Fredriksson (S) menade att beslutet att stänga årskurs sex kostat kommunen drygt en miljon kronor under de närmare fem år som det inte funnits en sjätteklass i Tärendö.

– Är det god hushållning med skattebetalarnas pengar, frågade han.

Utredningen om skolan har varit en infekterad konflikt under de år den varit aktuell och kan ses som en av de frågor som lett fram till splittringen inom Socialdemokraterna där utbrytargruppen Framtid S (FrS) bildades. 

– Vi hade hoppats att få utredningen på bordet för att kunna få det mer långsiktiga vägvalet och få reda på den utveckling som vi behöver förhålla oss till, säger Johny Lantto (FrS).

Han menar att pengar för upprustning av skollokaler till exempel är en fråga som måste lyftas för att kommunen inte ska göra fel satsningar i framtiden. Ett exempel som han lyfter är till exempel att renovera en skolbyggnad för ett par miljoner utan att ha koll på om det finns ett elevunderlag.

– Varför är vi inte intresserad av resten av elevperspektivet? Den lilla delen som presenterats idag visar att skulle inte kunna få fram en utredning snabbt utan att den dras i långbänk. Vi vet sedan tidigare att skolan är underfinansierad och satts under besparingskrav. Det finns även en tydlig uttalad kritik gällande arbetsmiljön bland våra elever, kopplat till det här, säger Linda Jonsson (V).

Enligt Stig Töyrä (KD) påbörjades skolutredningen och den blev inte slutför i och med att den föreslog att stänga alla byskolor. 

– Varför fortsätta med den? Det är därför vi inte godkänner utredningen, säger han.

Karl Lauri (S) replikerade och menade att man som politiker inte kan vara rädd för det som tjänstemännen utreder och bara avfärda utredningar för att den inte säger det som man vill att den ska säga. 

– Du kan förvänta dig att utredaren ska vara objektiv och korrekt. Ser du därefter felaktigheter i det då ska man kasta utredningen i papperskorgen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!