Nu kan en genväg från gruvområdet i Kaunisvaara till väg 395, strax nedanför Junosuando, bli verklighet.
Den knappt fem mil långa genvägen skulle innebära en vinst på tre mil men främst att sju byar längs väg 395 skulle slippa olägenheterna med den tunga, intensiva malmtrafiken.
Pajala kommun har kommit med idén och Trafikverket är positivt.
- På lång sikt är en järnväg den bästa lösningen men även om finansiering hittas kan den stå klar tidigast om tio år. På kortare sikt är en genväg på en del av sträckan en bra idé. Den kan även användas vid eventuellt järnvägsbygge, säger Arnold Vonkavaara, regionchef Trafikverket region nord.
Vägförening bildas
För att få fart på genvägsprojektet är en vägförening under bildande där Northland, Peab, Sveaskog, Pajala utveckling AB och Pajala kommun ingår. Anders Lundberg, Vectura, är samordnare för projektet:
- Vi tror att genvägen ska kunna börja byggas redan i höst och stå klar i slutet av 2014. Själva vägen kommer att kosta 350-400 miljoner kronor, säger han.
Tanken är att vägföreningen gemensamt tar lån i Nordiska investeringsbanken för att bygga vägen och att Northland och annan tung trafik betalar en vägtull för att nyttja vägen.
Totalt beräknas vägupprustningen som krävs kosta 1,3-1,5 miljoner kronor, enligt Trafikverket.
"Alla möjligheter"
På torsdagen besökte även trafikutskottets borgliga ledamöter gruvområdet i Kaunisvaara och vice ordförande Jan-Evert Rådhström (M) var imponerad av det gigantiska projektet.
- Jätteintressant, det känns som ett Klondike här. Engagemanget från politiken, näringslivet och enskilda är fantastiskt att se, säger han.
Några löften om en järnväg till Svappavaara gavs inte, men det lät på Rådhström som att en järnvägsfinansiering inte är omöjlig i den nya propositionen 2014.
- Det finns alla möjligheter, men det är fascinerande är att man försöker att hitta egna lösningar på finansiering. Men det är ändå stora pengar av statliga medel som krävs så det är inte bara att säga att "det fixar vi". Men det finns goda förutsättningar för att vi ska komma framåt i det här, säger Jan-Evert Rådhström.