Finns det arkeologiska fynd på platsen i närheten av Kalixälven väster om Pajala, där skogsbolaget SCA planerar anläggande av en skogsbilväg för transport av timmer?
Den frågan vill Länsstyrelsen i Norrbotten ska utredas innan den knappt en kilometer långa vägen byggs, och kräver att SCA står för utredningskostnaden.
Krav på arkeologisk utredning innan byggande av en tillfällig utfartsväg för skogsbruk hade SCA inte varit med om vid något tillfälle tidigare när kravet ställdes 2012.
– Vi trodde först att det handlade om ett missförstånd, säger Emil Leander på SCA.
Förvaltningsrätten i Luleå gick på länsstyrelsens linje i en dom i juni 2013. SCA överklagade, men kammarrätten i Sundsvall gjorde samma bedömning som förvaltningsrätten i februari 2013. Efter domarna har nya krav på arkeologiska utredningar vid andra avverkningar ställts på SCA. Därför valde bolaget att försöka få frågan principiellt prövad och tog ärendet till Högsta förvaltningsdomstolen, som nyligen meddelade prövningstillstånd.
– För oss är det jätteviktigt. Det har blivit en stor och angelägen fråga eftersom skogsbilvägar är en förutsättning för ett fungerande skogsbruk. Formella beslut om arkeologiska utredningar försvårar och fördyrar byggandet av dessa, säger Emil Leander.
Enligt SCA ska vägen användas enbart till virkestransporter med lastbil från avverkningen, som ännu inte startat, och det handlar inte om något permanent vägbygge. Någon annan transportmöjlighet är inte realistisk enligt bolaget.
– Finns det fornlämningar är det klart att man inte kan bygga vägen, men här handlar det ju om att man inte vet om det finns och att vi ska bekosta att ta reda om det gör det, säger Emil Leander.
Länsstyrelsen menar att området i närheten av Kalix älv är historiskt mycket intressant. De fornlämningar som finns i närheten är nämligen framförallt är koncentrerade till Kalixälvens ochTärendöälvens stränder, samt intilliggande vattendrag. Länsstyrelsen menar att man därför inte kan utesluta att fornlämningar berörs av anläggandet av skogsvägen.