Prisökningar och omvärldsläge tynger Kaunis Iron

Kaunis Irons vinst minskar med 291 miljoner kronor jämfört med 2021. Det är framför allt prisökningar på drivmedel och el som tynger resultatet.

Det blev ett glädjebesked för Kaunis Irons.

Det blev ett glädjebesked för Kaunis Irons.

Foto: Thomas Lövgren

Pajala2023-01-31 15:37

Första halvåret 2022 öppnade starkt för Kaunis Iron, men en kraftig försämring skedde under andra halvåret vilket gjorde att bolaget minskade resultatet med 291 miljoner kronor jämfört med året innan. Resultatet för 2022 landade på 691 miljoner kronor. Produktionen av järnmalm når dock rekordnivåer.

– De siffror vi presenterar för 2022 är i västerländska företagarmått mätt väldigt bra. Samtidigt ska man vara medveten om att 2022 i ett globalt ekonomiskt perspektiv har varit väldigt kämpigt på flera olika sätt. Med både lite tur och skicklighet har vi lyckats navigerar rätt där – sedan om det är mest tur eller skicklighet ska inte jag recensera, säger Kauni irons vd Klas Dagertun.

Det är framförallt kostnadsökningar på drivmedel och el som drar ned resultatet.

– Vi förbrukar enormt stora mängder elektrisk energi och det har vi svårt att föra vidare i värdekedjan. Vi köper in stora mängder drivmedel och det har också skjutit i höjden. Detta till trots så har vi lyckats parera det, men sedan har världsmarknadspriset på järnmalm hjälpt väldigt mycket.

Även omsättningen minskade, om än inte lika mycket. Nettoomsättningen blev 2,7 miljarder kronor.

– Nu är intäkterna inte riktigt lika mycket lägre som resultatet, men man kan säga att varje krona på järnmalmspriset faller rakt igenom hela resultaträkningen. Vi tuffar på att gå för fullt, så den minskade omsättningen jämfört med 2021 sitter helt enkelt ihop med att vi har fått mindre betalt för råvaran och det påverkar direkt på resultatet.

– Att det är något mindre skillnad i omsättning jämfört med resultatet sitter ihop med de kostnadsökningar vi träffats av.

Dagertun tror att även 2023 kommer att vara ett osäkert år, framför allt under den första halvan.

– Däremot är Kina styrande när det gäller järnmalmspriserna globalt sett och återöppningen av Kina som vi såg i slutet av förra året och den minskade restriktiva hållningen mot covid har gjort att maskineriet i Kina har tuffat igång från att ha varit väldigt stilla, så jag är ganska positiv gällande framtidsutsikterna för oss trots att marknadsläget kommer att vara osäkert.

– Jag tror inte vi ser en stabilisering i den globala världsekonomin förrän 2024. Det ska bli några till räntehöjningar och bostadspriserna ska ned lite till och någon gång under andra halvåret 2023 tror jag att man blir mer positivt inställd till framtiden.

Nyckeltal 2022

Nettoomsättning: 2,7 miljarder kronor 

Resultat efter finansiella poster: 827 miljoner kronor 

Nettomarginal: 30,3%.

Produktion järnmalmsprodukter: 2,27 miljoner ton.

Soliditet: 66,6%.

Eget kapital: 1,8 miljarder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!