Rikskända Soluret får ett andra liv i Pajala

För tre år sedan monterades det rikskända Soluret i Pajala ned och många hoppades att de skulle försvinna för gott. Men så blir det inte. Nu ska den omdebatterade turistattraktionen renoveras och få ett andra liv.

Stridsman och Wahlberg tycker båda att det är kul med ett unikt solur på stortorget i Pajala.

Stridsman och Wahlberg tycker båda att det är kul med ett unikt solur på stortorget i Pajala.

Foto: Henny Bucht

Pajala2020-11-24 16:00

Den 5 juli år 1996 invigdes ett av världens största solur på torget i Pajala. Men år 2017 nedmonterades turistattraktionen då det innebar en risk för allmänheten på grund av att flera stockar var ruttna. Men nu rustas soluret upp igen trots att många hoppades på att "fallossymbolen" skulle försvinna för gott.

– Folk har gett både bu och bä kring att vi nu rustar Soluret igen. När vi tog ned det för några år sedan var det många som hoppades att det inte skulle komma tillbaka, säger Lisa Stridsman, sektorchef teknik och service vid Pajala kommun.

Ett år efter att soluret togs ner tillsköt kommunen 500 000 kronor i medel för att rusta upp det igen. Men projektet stod stilla i ett år tills man i våras började beställa in virke i form av torrfuror från Finland.

– Många vill ha ett mer blommande torg men det ena utesluter inte det andra. Nu återställer vi soluret som det var byggt från början och sen när det är klart kommer vi fixa med blommor, säger hon.

Kommunstyrelsen i Pajala beslöt sig tillsammans med en arkitekt under nittiotalet för att göra ett besöksmål som samtidigt skulle bli något unikt för kommunen. Detta kom senare att bli Soluret som är ett av världens största med sin diameter på 38,33 meter.

– Jag är stolt över att vi har ett unikt solur här i Pajala. Det är viktigt att vi bevarar det vi byggt upp och inte låter det förfalla, säger Stridsman.

Robert Wahlberg är arbetsledare för tekniska enheten i Pajala och har projektlett gruppen som rustat upp Soluret.

– Det har varit kul att jobba med det här men det är också mycket att tänka på. Det är otroligt noga med att alla mått blir rätt, säger Wahlberg.

Enligt honom står soluret klart till sommaren 2021 då det som är kvar nu är att lägga belysning på stockarna samt unika plåtar till varje.

– Arbetet drog igång i augusti då vi fick torrfurorna som ersätter de gamla som ruttnade och var tvungna att tas bort. Vi har haft entreprenörer som grävt och satt stenarna och även hjälpt oss med att fästa stockarna, säger han.

Han menar att det varit roligt att jobba med projektet inte minst då han fått mer förståelse för Soluret.

– Mats Winsa som var arkitekt är nog framförallt glad där uppe i himlen nu när Soluret är rustat igen. Han hoppades att det skulle rustas redan 2017 då man tog ned det gamla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!