Coronaspridning befaras vid marknad – skyddsläge intas

En oro för att coronasmittan ska ta fart och den redan nu extremt ansträngda personalsituationen har fått Pajala kommun att besluta om skyddsläge inom omsorgen under marknaden. "Våra äldre och sköra ska inte behöva drabbas", säger kommunens ansvariga sjuksköterska Pia Pudas.

Pajala kommun befarar att marknaden kan få coronasmittan att öka och ta sig in på äldreboendena.  Därför går man nu upp i skyddsläge, enligt Pia Pudas, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Pajala kommun befarar att marknaden kan få coronasmittan att öka och ta sig in på äldreboendena. Därför går man nu upp i skyddsläge, enligt Pia Pudas, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Foto: Sabina Nilsson/Pajala kommun

Pajala2022-06-29 15:38

Beslutet togs efter att kommunen gjort en egen riskbedömning. 

– Vi vet ju att marknaden innebär en väldigt stor risk för smitta i och med att folktillströmningen och kontakterna mellan människor ökar. Därför har vi har bestämt att vi ska gå upp i det som kallas source control 1, säger Pia Pudas. 

Skyddsläget som enligt henne är det första av flera nivåer ska gälla en vecka före och en vecka efter marknaden:

– Det innebär att personalen ska ha munskydd vid alla patientnära kontakter, och visir vid misstänkt smitta. Vi kommer också att uppmuntra till att personalen ska sprida ut sina raster. Anledningen är att vi vill skydda våra gamla från att bli sjuka. Men vi har också ett väldigt svårt personalläge och klarar helt enkelt inte av om många blir borta, säger Pia Pudas. 

Läget bekräftas av Mervi Kostet, sektorchef för stöd och omsorg, som redan i maj varnade för att kommunen stod inför sin största utmaning någonsin när det gäller att få tillräckligt med personal under sommaren.  Anledningen sades vara den allmänna bristen på vård- och omsorgspersonal, en äldre befolkning och att gruvan lockar folk. Då saknades ett femtiotal vård- och omsorgspersonal, mest undersköterskor och vårdbiträden. 

Hur är läget nu? 

– Jag kan inte säga några siffror. Men det är mycket skört. Idag har vi personal precis så att vi går runt. Men blir det sjukdom sitter vi på pottkanten. Just nu försöker vi därför med hjälp av konsultföretag inrätta en personalpool i sommar. Men konsultbolagen har ju inte heller folk.

Tidigare har bonusar på upp till 25000 kronor erbjudits till ordinarie personal som flyttar på sin semester, liksom en extra ersättning till vikarier. 

– Personal som jobbar deltid har redan gått upp från deltid till heltid. Både de och enhetscheferna har varit helt otroliga och gör ett hästjobb. Men som sagt, vi går på reserver och marknaden innebär en mycket stor risk.

Vad händer om planerna spricker? 

– Som en sista utväg har vi möjligheten att förtäta och flytta våra boende till färre enheter. Men det är en stor påfrestning, så det ska vi försöka undvika så långt det bara är möjligt, 

Kan semestrar dras in? 

– Vi kommer att undvika det så långt det bara är möjligt. Alla behöver semester, säger Mervi Kostet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!