Ny distansutbildning utvecklar landsbygden

Till hösten startar Lapplands kommunalförbund en ny distansutbildning för blivande entreprenörer. Den möjliggörs via ett samarbete med högskolan i Dalarna och ordförande i förbundet, Bengt Niska ser fram emot det nya samarbetet.
- Det är intressant att få samarbeta med en partner som fyller våra nya behov, säger han.

PAJALA2007-02-07 06:00
Entreprenöriellt företagande, är namnet på den nya högskoleutbildningen som pågår i två år och sker via distansstudier. Något besök i Leksand där utbildningen är förlagd är inte nödvändigt, ny teknik via videokonferenser, virtuella seminarier och videochat är några av de medel som finns till hands. Och för den som endast vill läsa enstaka kurser råder heller inga problem, det är fullt möjligt att genomföra. Vilket är en av de positiva faktorerna i utbildningen, enligt Jan-Erik Blomqvist, VD för Pajala utveckling.
- För oss ligger entreprenörskapet och företagandet varmt om hjärtat, det är enormt bra att kunna gå in och ut ur programmet, säger han.

Viktig utbildning
Som företagare i Pajala måste man vara duktig konstaterar han. Marknaden ligger långt bort och det gäller att kunna marknadsföra sig själv. Där fyller utbildningen också ett stort syfte.
- I dag går man från arbetslöshet till att vara företagare och det är ett stort steg som kräver kunskaper. Jag ser med glädje fram emot att utbildningen kommer igång.
Samma sak gäller för de övriga kommunerna som ingår i Lapplands kommunalförbund, Gällivare, Kiruna och Jokkmokk vars representanter möttes, dels på plats i Pajala på tisdagen men även via videokonferens för att ta del av informationen kring den nya utbildningen. Inför det första året kommer man att ta emot totalt 60 elever över hela landet. Så småningom kommer antalet att höjas till maximalt 90 studerande. Ansökningstiden går ut den 15 april men från Lapplands kommunalförbund har man redan sonderat terrängen. Och intresset finns i samtliga kommuner, enligt Lennart Andersson, kanslichef vid Lapplands kommunalförbund.

Tidig annonsering
- Vi har varit tidigt ute tidigt med annonsering och dessutom har vi pratat med både näringslivet och den offentliga sektorn samt allmänheten för att se vilket intresse som finns, säger han.
Ett efterfrågat område är kunskaper i marknadsföring och konsten att förhandla vilket också finns med som en kurs av de totalt 16 kurserna som ingår. Utöver vuxna elever och företagare kan elever som nyss lämnat gymnasiet söka till utbildningen vilket innebär att de kan stanna kvar i hemkommunen om de vill.
- Det är glädjande och bidrar till en jordmån för utveckling av bygden, säger Bengt Niska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om