Nu är det full gas

På tisdagen meddelade Northland resources styrelse att gruvprojektet blir av. Men flera företag har redan etablerat sig i Pajala för att vara redo när tåget går.

BDX PÅ PLATS. BDX är ett av företagen som ska slåss om gruvjobben i Pajala. Holger Niva jobbar i Pajala, på bilden också vd:n Tomas Bergdahl och Stefan Sundqvist.

BDX PÅ PLATS. BDX är ett av företagen som ska slåss om gruvjobben i Pajala. Holger Niva jobbar i Pajala, på bilden också vd:n Tomas Bergdahl och Stefan Sundqvist.

Foto: Göran Lahti

Pajala2010-12-19 06:00

Pajala Utveckling AB, PUAB, sitter som spindeln i nätet för de företag och entreprenörer som söker sig till Pajala lagom till gruvruschen och avgående vd:n Jan-Erik Blomqvist känner lättnad.
– Det känns enormt fint att ha fått vara med om hela resan och att nu få lämna över stafettpinnen, säger han.
Erik Mella, informationsstrateg på PUAB, har bråda dagar efter att Northland gett startskottet.
– Det känns som att företagen som vi varit i kontakt med nu har släppt handbromsen. De sista skeptikerna har tystnat och nu är det full gas, säger han.
”Finns jobb åt alla”
Ett företag som kom till Pajala redan för ett halvår sedan är BDX. Som genom en händelse är vd:n Tomas Bergdahl på plats dagen efter gruvbeskedet.
– Det var ett planerat möte med projektgruppen för etableringen här, men det känns fint att vara i Pajala en sådan här dag, säger han.
BDX kommer inte bara att försöka få entreprenad på transporter utan även inom allehanda arbeten som gruvetableringen kan innebära.
– Vi satsar brett inom alla våra produktionsområden, säger vd:n Tomas Bergdahl.
Östra Norrbotten har varit något av en vit fläck för företaget, enligt Stefan Sundqvist, affärsområdeschef, BDX.
– Men nu är vi här och kommer att jobba hårt för att få uppdragen. Men jag tror att alla kommer att få en bit av kakan, det har varit så med tidigare så här stora projekt, säger han.
Slåss om jobben
Företag som har kommit till regionen är bland andra nämnda BDX, Clifton, Volvo lastvagnar samt konsultföretagen Tyréns och Tåga. För de lokala företagen öppnar sig också möjligheter.
Patrik Snell på Snells entreprenad har funnits i Pajala sedan 1967 och gjorde första jobbet åt Northland 2007 i samband med provbrytningarna i projektet.
– Vi är i dag runt 30 anställda och har ökat omsättningen hela tiden sedan 2007, i dag cirka sju miljoner per månad i gruvverksamhet. Vi jobbar mest i Svappavaara och Kiruna men andelen jobb i Pajala lär ju öka snart, säger Patrik Snell.
Positiv utveckling
Snell menar att det redan nu är ett problem att hitta kompetent arbetskraft. Pajalas förre kommunchef Maria Törmä Lindmark anställdes nyligen av företaget.
– Det var inte ett så svårt beslut. Efter åtta år av nedrustning och jobbiga beslut om neddragningar så är det bara positiv utveckling som gäller i nya jobbet, säger hon.
Det första jobbet som företagen nu tävlar om är att anlägga väg till och runt dagbrottet i Tapuli, vallar ska också byggas runt gruvområdet. Klart är att det blir en tuff tävling.
– Pusselbitarna börjar falla på plats men det som saknas är en stor ”drake” som brukar komma till sådana här större projekt, säger Erik Mella på PUAB.
Vilket företag kan vara aktuellt?
– Det kan jag tyvärr inte svara på, säger han med ett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om