I november tog Mark- och Miljödomstolen upp det första av de två målen som ska avgöra Pajalagruvans framtid – nämligen om det nuvarande gruvtillståndets vara eller icke vara. Naturvårdsverket har krävt att tillståndet ska återkallas eftersom man anser att det bara reglerar få delar av gruvverksamheten, och att flera av de villkor som finns inte heller uppfylls. Men Kaunis Iron håller inte med. Och på torsdag säger alltså Mark- och Miljödomstolen sitt:
– Det känns skönt att äntligen få veta. Processen har ju pågått i 3,5 år, säger Åsa Allan i de 22 iskalla minusgraderna utanför grindarna till gruvan i Kaunisvaara.
Samtidigt ser hon utslaget som ett delmål:
– Vi har ju även lämnat in en ansökan om ett nytt verksamhetstillstånd. Där ingår utökad brytning i två nya gruvor, så den är otroligt viktig. Men där har förhandlingarna skjutits upp av domstolen.
När det gäller torsdagens dom tror hon på ett positivt besked, sett ur gruvföretagets vinkel.
Vad händer om det inte blir så?
– Då överklagar vi. Verksamheten kommer hur som helst att rulla på.
Tror du – oavsett utgången – att processen kommer att påverka framtida gruvtillståndsansökningar?
– Jag skulle vilja säga att själva utgången får stor betydelse för förtroendet kring Sveriges tillståndsprocess, inte bara inom gruvindustrin. Kan vi lita på att tillstånd som ägt laga kraft blir kvar?
Enligt Åsa Allan tar bolagets juridiska ombud emot domen och meddelar sedan företaget:
– Vi vet inte vilken tid det blir. Men man lär ju sitta och vänta.
Inne i centrala Pajala, drygt två mil från gruvan, märks samma tongångar.
– Det pratas inte så mycket om det. Men alla undrar så klart hur det ska gå, säger 37-åriga Pajalabon Evelina Tornéus och får medhåll av kollegan Therese Olli Markström, 46.
Båda är mentorer för Centralskolans högstadieelever. Och bägge har sambos som arbetar i gruvan.
– Försvinner den påverkas mycket, säger Therese Olli Markström.
Liksom alla andra som stannar upp hoppas de därför på fortsatt tillstånd för gruvverksamheten. Det gäller även 21-årige studiehandledaren Farhad Sakhizadeh:
– Gruvan har stor betydelse. Jag har flera kompisar som jobbar där.
Totalt sysselsätter gruvan och transporterna enligt Kaunis Iron 550 personer.
– Men genom att det blir fler arbetsföra berörs även detaljhandeln, boende och restaurangbranschen, säger Pajalas kommunalråd Ulrica Hammarström (S).
Hon tror att första konsekvensen ifall domstolen går på Naturvårdsverkets linje blir att intresset för att flytta till Pajala minskar.
Renbetesmarker, miljö, fiskevatten och annat som är tänkt att skyddas via det aktuella gruvtillståndet talas det däremot tystare om både bland politiker och på den snöiga gatan.
– Kritik förekommer. Inte så att någon vill att gruvan ska stängas. Däremot kring att kraven behöver bli strängare. Men det är känsligt eftersom så många har intressen i gruvan, säger en person som vill vara anonym.
De allra flesta Pajalaborna verkar hur som helst tro att gruvan blir kvar:
– Man kan väl komplettera och förbättra det som behövs, säger pensionerade skogsarbetaren Algot Jatko, 71.
Tillbaka vid gruventrén instämmer Unionens fackliga representant, personaladministratören Anna Alarotu:
– De flesta av våra medlemmar känner sig ganska trygga med att vi får fortsätta – oavsett domen.