Nämndordförande: "Den skola de har är bra"

Det är inte en fråga om kvalitet, enbart om ekonomi. Det finns inte utrymme för enheter både i Kangos och Junosuando, anser kommunen.

Pajala2014-02-02 08:01

– Vi har inte råd att ha två förskolor, säger Åke Johdet, ordförande i kultur- och utbildningsnämnden (S).

Kommunen har istället haft strategin att samla barnen till en gemensam enhet i Junosuando, en knapp mil söder om Kangos. Enligt Åke Johdet är lokalerna där bättre och det totala antalet elever större. Junosuando har 39 elever i årskurs F-9 och sju barn i förskola medan man i Kangos har 17 elever årskurs F-9 och elva barn i förskola.

– Vi har haft den strategin de senaste åren, men det kan komma att ändras. Blir det fler barn, då kan vi ändra strategi, men det beror helt på om det blir aktuellt, som det är nu räcker underlaget inte till.

Har alternativet att flytta förskolebarnen från Junosuando till Kangos varit aktuellt?

– Nej inte från kommunens sida. Vi har en riktning att ha en kommunal enhet i varje kommundel, och vi måste ha kommunal förskola enligt lag.

Att öka underlaget genom att locka fler småbarnsfamiljer till Kangos underlättas i dagsläget inte av Pajala kommun. På kommunens hemsida finns förskolan i Kangos nämligen inte listad bland Pajalas övriga åtta förskolor.

– Vi har ju ingen kommunal förskola i Kangos, så det hänger på det, säger Åke Johdet.

Finns det inte något positivt med att ha ett friskolealternativ?

– Absolut, den skola de har är bra, det är inte fråga om att det är dåligt, resultaten är bra. Det handlar om ekonomiska skäl. Vi har inte råd att ha två förskolor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om