Nämndbeslut: Enbart chefer får attestera löner

Det ska krävas att enhetschefer eller högre chefer attesterar de anställdas tidrapporter. Det är en åtgärd som socialnämnden har beslutat om för att få bukt med de skenande personalkostnaderna.

Personalomsättning. En stor omsättning av enhetschefer bland annat inom äldreomsorgen har bidragit till skenande personalkosntader inom socialförvaltningen. Nu har socialnämnden beslutat om åtgärder.

Personalomsättning. En stor omsättning av enhetschefer bland annat inom äldreomsorgen har bidragit till skenande personalkosntader inom socialförvaltningen. Nu har socialnämnden beslutat om åtgärder.

Foto: Johan Söderlund

Pajala2015-03-07 11:48

Som Kuriren tidigare har berättat har kostanden för timlöner inom socialförvaltningen i Pajala ökat med 17,4 miljoner kronor sedan 2010. Nu har socialnämnden beslutat om åtgärder för att få kontroll på situationen.

Bland annat har man beslutat att kommunens bemanningsenhet ska komma igång med sitt arbete senast innan sommaren. Och attestordningen kommer att ändras.

– Attestordningen ska rätas upp så att det bara går att attestera högre upp. Är inte enhetschefer närvarande, då går attestordningen högre upp i ledet, till nästa nivå av chef. Det har vi sagt att det behöver inte utredas vidare, utan attesträtt har bara enhetschefer eller chefer högre upp i ledet, säger Anna Kumpula Kostet (V), sedan årsskiftet ordförande i socialnämnden.

Den kraftiga ökningen av personalkostnader redovisades nyligen i en revisionsrapport, som riktade kritik mot interkontrollen inom förvaltningen. Att enhetscheferna har för stora personalgrupper att hantera, att internkontrollen inom förvaltningen är för dålig internkontroll och att dubbel utbetalning av lön förekommer är några av punkterna som tas upp i rapporten.

– Det framkom i revisionsrapporten att vissa administratörer har haft attesträtt i systemen, och det har vi sagt inte får förekomma, det är bättre att det går högre upp i ledet, säger Anna Kumpula Kostet.

– Sedan har det framkommit att det finns otydlighet i chefsleden och liknande, och det är klart att sådant måste utredas omgående. Cheferna har för stora personalgrupper och vi har oerhört svårt att hitta vikarier inom vissa områden. Det gör ju att övertiden växer, folk jobbar mer än de ska. Men det är inget unikt problem för Pajala, säger hon.

Är det något som gör att det är extra svårt att kontrollera personalkostnaderna just inom socialförvaltningen?

– Generellt är svårigheten omsättningen på personal, att det är en stor mängd människor som kommer och går. Vi haft en stor omsättning på enhetschefer på individomsorgssidan och inom äldreomsorgen, det försvårar. Ett tapp i enhetschefsledet kostar pengar och man tappar struktur.

Kommer ni att klara av att få ordning på det här?

– Det tror jag, absolut. Det är inte så allvarliga brister så att jag känner att det är oövervinnligt. Tillsammans jobbar verksamhet och politik för att få struktur och ordning, vi hjälper verksamheten genom att ge tydliga direktiv vad vi vill se för åtgärder.

Läs mer om de ökade kostnaderna här:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!