Muonio sameby får stöttning av Greenpeace

Organisationen Greenpeace är på plats i Muonio sameby, norr om Pajala. Anledningen: Avverkningsanmälningar inom samebyns område.

Representanter från Greenpeace är i Muonio sameby och planerar att stanna kvar där en tid.

Representanter från Greenpeace är i Muonio sameby och planerar att stanna kvar där en tid.

Foto: Rasmus Törnquist /Greenpeace

Pajala2021-08-11 06:25

En grupp miljöaktivister och experter anlände enligt Greenpeace under helgen till området för att vara på plats under en längre tid. Muonio sameby har sagt nej till avverkning av skog innan samråd mellan Sveaskog och samebyn återetablerats. 

– Ända sedan det tydliggjordes, att samebyn gick ut med det och Greenpeace backade det, har inte Sveaskog lämnat in några avverkningsanmälningar förrän nu i sommar, säger Karolina Carlsson från Greenpeace.

Enligt organisationen ska skogsbolaget nyligen skickat in avverkningsanmälningar till Skogsstyrelsen. Områdena ska ligga inom Muonio sameby och enligt Greenpeace sammanlagt omfatta en yta om cirka 100 hektar mark. 

– En del av dem har passerat Skogsstyrelsen och blivit fritt fram på pappret för Sveaskog att börja avverka. 

– Vi bedömer att det kan bli aktuellt med avverkning, och därför är vi på plats för att tillsammans med Muonio sameby tydliggöra att det är det inte.

Hans Holma är ordförande i Muonio sameby, som är en koncessionssameby. Enligt honom har det tidigare hållits så kallade samråd mellan Sveaskog och samebyn.

– Det som kallas för samråd, som alla skogssamebyar och fjällsamebyar har med Sveaskog. Det är det som de dragit in för oss. 

– Nu har de börjat med någonting för de här koncessionssamebyarna. Det kom ett brev till oss också om att de ska ha något samverkansavtal och jag vet inte riktigt varför inte det får kallas för samråd.

Ulf Nilsson arbetar som resultatområdeschef i Norrbotten för Sveaskog. Han säger att bolaget följer FSC:s standard som beskriver hur samråd med rennäringen ska gå till och att dialog har hållits med samebyn.

– Förra året uppdaterades standarden och i år är första året vi samråder enligt den här nya ordningen. 

– Den här standarden tog flera år också att arbeta fram. Det skedde i flera arbetsgrupper i kamrar. I det här arbetet fanns representanter både från skogsbolagen och rennäringen, så den här certifieringsstandarden skulle vara väl förankrad i både rennäringen och skogsbolagen när den antogs.

Enligt Ulf Nilsson går det till så att bolaget visar upp sina planer på avverkning och samebyn får då ha synpunkter på det. 

– Vi träffade dem senast 21 juni och kommer träffa dem igen i augusti, förhoppningsvis. Då har de alla möjligheter att ge synpunkter. Vi skickar också material från våra planeringar till dem men däremot har de inte inkommit med några synpunkter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!