Långt ifrån oväntat. Det är den samlade reaktionen bland de Pajalabor Kuriren mötte samma dag som Northlands konkursbesked. Många säger att de var förberedda på negativa nyheter. När konkursen nu är ett faktum är osäkerheten över vad som ska hända stor.
– Alla har gått och väntat på att något ska komma, antingen något bra eller dåligt, säger Outi Ryynänen, som jobbar på turistbyrån i Pajala.
– Många hoppas på att LKAB ska ta över nu. Jag hoppas i alla fall att det blir något svenskt bolag, säger hon.
Kuriren träffar Alf Andersson, ägare av Tomtemagasinet, när han är på väg in på turistbyrån för ett ärende. Han påverkas inte direkt av konkursen, men säger att han lider med uppsagd personal och de aktieägare som satsat pengar. Han är tämligen säker på att någon annan aktör nu tar över, men tror att det dröjer på grund av de låga malmspriserna.
– Bara det inte blir någon som köper och sedan styckar upp och slaktar bolaget. Det är det värsta scenariot, en fara som många här fruktar.
Staten har ett ansvar och bör satsa pengar för att få igång driften, anser han.
– Det är pengar de skulle få tillbaka. Staten har ett ansvar. De jobb som försvinner här motsvarar runt 20 000 jobb i Stockholm. Ta bort 20 000 jobb i Stockholm och nog tror jag att att staten skulle agera.
Tillsammans med sin familj äger Eva Nilsson Lapland River Hotel och Hotell Smedjan i centrala Pajala. Hon säger att hon förberett sig på en Northlandkonkurs och blev inte förvånad när hon fick reda på nyheten.
– Man har hunnit förbereda sig. Jag har ingen aning om vad som händer nu. Jag har inte hunnit prata med så många ännu. Man tänker på de unga människor som drabbas, det är dem det är värst för, säger hon.
Kommunalråd Kurt Wennberg (S) lämnar vid årsskiftet sin post och Harry Rantakyrö tillträder. De är båda på plats i kommunhuset för att hantera krisen konkursen innebär för Pajala som kommun.
– Jag har kontaktat landshövdingen och näringsdepartementet i dag. I veckan möts Pajalagruppen. Vi har inte lagt budget för nästa år ännu och förvaltningscheferna ser över hur det här påverkar deras verksamheter. Det är inte den julklapp vi hade hoppats på, säger Kurt Wennberg.
Harry Rantakyrö vill nu se en lösning där LKAB via staten svarar för en igångsättning av gruvan.
– Vi snubblar på målsnöret. Det här ställer det på sin spets, nu brinner det i knutarna. För börjar man sälja ut delar av verksamheten blir det ingen gruva under överskådlig framtid, konstaterar han.