Redan 2015 fattade kommunfullmäktige beslutet att minska den politiska kostymen. Även om inte alla var positiva så blev beslutet att kapa bort hela tolv platser i fullmäktigesalen.
Nu har man dock upptäckt att det här aldrig meddelades till länsstyrelsen. Därför gick förändringen aldrig igenom och det här får man nu leva med under kommande mandatperioden. Alla 33 platser i fullmäktige blir alltså kvar.
– Det är två-tre kommunchefer och ett och annat kommunalråd sedan beslutet fattades. Att länsstyrelsen inte har fått in något från oss har vi inte uppmärksammat förrän alldeles nu i sommar, säger kommunalrådet Anna Kumpula Kostet (V).
Vad har hänt?
– Det är den mänskliga faktorn som har brustit. Och det går inte att ändra på det när vi är så här sent ute. Men det är bara att bita ihop och gilla läget.
Hur påverkar det här politiken?
– Alla partier har ju ställt in sig efter att vi ska krympa fullmäktige och har haft med det i tanken när listorna har gjorts. En del säger att de kan vara med på listan, men inte på valbar plats. Men plötsligt så kanske man får fler mandat än vad som var tänkt. Men jag har suttit och kollat igenom alla listorna och det ska inte behöva bli något stort problem i slutändan.
Ekonomiskt?
– Vi gjorde en uppskattning när vi fattade beslutet – att vi kan dra ned kostnaderna med cirka 300 000 kronor och det blir ju definitivt inte av nu, säger Anna Kumpula Kostet (V).
Leif Gramner (KD) är en av de mest kritiska till majoritetens politik. Men här går det bara att köpa att det var ett ärligt misstag, säger han. Inte konstigt att Gramner inte klagar så mycket över den här missen: Kristdemokraterna ville aldrig minska antalet ledamöter i fullmäktige.
– Vi var emot beslutet. Den här förändringen var ett led i en väldig koncentration av makten i Pajala, vilket skulle innebära att små partier skulle åka ur fullmäktige. Därför var vi emot det. Men när majoriteten har beslutat något är det så och då ska det ju genomföras, säger Leif Gramner (KD).
Men du är inte allt för besviken?
– Nej, det är jag inte. Det här ger lite mer andrum för att bygga upp en demokrati som fungerar ordentligt, vilket vi ju inte tycker att den gör i dag när man har koncentrerat makten som man har gjort.
Gramner med flera i oppositionen har varit besvikna över att man har tagit bort nämnder och gjort i stället skapat utskott där oppositionen har haft mindre insyn och chans att påverka politiken.