När Inexa gick omkull 2001 fanns cirka 350 anställda och det tog åtta år att reda ut konkursen.
Även vid företagsrekonstruktioner kan lönegarantin användas och i fallet Northland, med flera berörda bolag, är det andra gången som rekonstruktion används för att rädda gruvdriften. Liksom vid första tillfället omfattas bolagen Northland Resources, Northland Sweden och Northland Logistics.
Sedan tingsrätten sagt ja till en rekonstruktion är det rekonstruktören som hanterar behovet av lön från staten medan länsstyrelsen i Norrbotten sköter utbetalningarna.
Det finns en skyldighet för rekonstruerade företag att återbetala lönegarantipengar. Staten bestämmer hur stort kravet ska vara.
Vid förra rekonstruktionen av Northland omfattades 221 anställda.
Länsstyrelsen betalade ut cirka 3,5 miljoner kronor för att täcka Northland-anställdas sociala avgifter. Sociala avgifter behöver inte betalas tillbaka.
Därtill utbetalas 12.603.742 kronor till Northland för anställdas löner och annan ersättning. En del av beloppet utgjordes av skatt.
Länsstyrelsen har fått tillbaka sammanlagt 11.442.313 kronor av Northland och Skatteverket och då ingår ränta som Northland avkrävts.
Northland har levt upp till de krav som staten ställt på vad som behöver återbetalas, uppger länsstyrelsen.
Nu, under den andra rekonstruktionen av Northland, omfattas 343 personer i inledningsskedet.
Hittills har cirka tio miljoner kronor utgått från länsstyrelsen till löner och annan ersättning.
– Så fort de kommer igång ska vi inte betala ut mer men i dagsläget vet vi inte hur lång tid vi talar om, säger Inga-Maj Larsson, länsstyrelsen.
Rekonstruktören Lars Söderqvist har ett tidsschema som talar för ytterligare behov av statliga pengar till löner. Taket för var och en är emellertid cirka 177.600 kronor.
På måndag hålls ett borgenärssammanträde i Luleå tingsrätt. Då avger Lars Söderqvists en rapport.
– Första fasen i arbetet består i att säkra produktionen och det är genomfört. En annan del är att omförhandla ett stort antal avtal, säger Söderqvist.