Ljuset har tänts för gruvan i Pajala

Operation Håll ut! – det är senaste nytt för gruvan i Kaunisvaara. Riktmärket är att härda ut även om ny ägare tar över först 2017, 2018, 2019...

Avslutet kan låta vänta på sig.

Avslutet kan låta vänta på sig.

Foto: Linda Wikström

Pajala2016-04-30 06:00

För trots att avvecklingen planeras bekräftar konkursförvaltaren Hans Andersson att det finns ett arbete för motsatsen.

Regeringen är inte med i samtalen, näringsministern Mikael Damberg har däremot vetskap om dem.

– Det pågår diskussioner mellan aktörer och investerare, säger Damberg.

Länsstyrelsens näringslivschef Andreas Lind talar också om möjligheten att vänta ut en gruvdrift, även om den dröjer flera år.

– Vi håller oss uppdaterade, just nu förs en löpande dialog mellan konkursförvaltaren och Abecede, säger Lind om ägarna till förädlingsverken i Kaunisvaara.

Under tiden kostar kollen på gruvan och tillhörande delar konkursboet 2,5 miljoner kronor per månad. Konkursförvaltaren har ett 20-tal personer i tjänst med att upprätthålla miljökrav, med provtagningar, pumpa vatten och liknande arbeten.

Hans Andersson uppger att det finns intressenter för ny drift. Inget är hett, det finns ingen spekulant.

– Nej, och därför går jag in i efterbehandlingsskedet, säger han.

För samtidigt som hoppet om gruvdrift finns ska Andersson ta fram en detaljerad plan för avveckling av gruvepoken. Då vattenfylls Tapuligruvan och även magasin berörs av avslutet.

En nyckel inför en alternativ utgång har alltså företaget Abecede, med kända näringslivsprofiler, däribland ex-norrbottningen Carl-Henrik Svanberg.

Abcede köpte järnvägsvagnar samt anrikningsverket, med tillhörande delar, av konkursboet. Däremot äger inte Abecede linje 2, med koppling till den andra gruva (Sahavaara) som planerades men aldrig öppnades.

Abecedes företrädare talade tidigt om en snabb lösning med ny drift, om inte skulle anläggningarna säljas och flyttas.

Men det kan få bero.

– Min tanke är att så länge anrikningsverket är på plats så finns förutsättningar för att återuppta driften. Lika litet som någon annan kan jag förutspå hur länge det kan dröja. Enligt bedömare, de som kan det här bättre än jag, kan det ta flera år. Priset på järnmalm kan behöva gå upp till 70-80 dollar per ton för att driva Tapuli. Sedan kan en köpare kanske pressa kostnaderna ytterligare men 20 dollar mer än idag kan du behöva. Abecede gick in i det här med inriktningen att bevara en industri som man trodde hade en framtidspotential. Där står man inför att antingen avyttra eller fundera på om man kan vara delaktiga i något som kan ta ett antal år. De är öppna för samtal, säger Hans Andersson.

Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö talade sig efter konkursen varm för ny drift där lönsamhet uppnås genom att ha två gruvor. Då måste köparen fullfölja investeringarna. Hans Andersson avbröt dock processen med att få tillstånd för Sahavaaragruvan.

– Det är ganska lång väg att vandra i form av kompletterande utredningar innan du har ett miljötillstånd på plats. Det tar tid och för med sig kostnader. Det finns heller inte inom räckhåll att någon med säkerhet tar över tillståndet. Du vet heller inte om den som tar över vill göra som Northland planerade, motiverar Andersson.

En köpare övertar en gruva och får fullborda den andra. Omlastningsterminalen i Pitkäjärvi, Svappavaara, ingår också i konkursboet.

Borta är vissa truckar/dumprar. Swedbank och Caterpillar leasade ut fordon. Atlas Copco har hämtat två borriggar, två är kvar.

Konkursboet driver samtidigt domstolsprocess och krav på 147 miljoner kronor mot Metso, det gäller pengar företaget fick för arbeten i Kaunisvaara.

Början och slutet

Den 18 oktober 2012 sköt landshövdingen Sven-Erik Österberg första salvan i Tapuli.

Tre månader senare gick Northland ut med att beräkningarna inte höll. En rekonstruktion resulterade i mer pengar och nya del­ägare.

Det höll inte, ny rekonstruktion inleddes sommaren 2014. Den misslyckades och den 8 december 2014 försattes Northlandbolagen i konkurs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om