Lämnar över en förändrad kommun

Länets lägsta ungdomsarbetslöshet och fler unga som väljer att bo kvar i kommunen. För Pajala har gruvnäringen på kort tid bidragit till stora förändringar, enligt kommunalråd Kurt Wennberg (S).

LÄMNAR ÖVER. Kurt Wennberg slutar som kommunalråd efter valet.

LÄMNAR ÖVER. Kurt Wennberg slutar som kommunalråd efter valet.

Foto: Petra Isaksson

Pajala2014-02-07 07:00

Kommunalrådet har tidigare i år meddelat att han inte ställer om för omval. Han ersättare kommer att styra en kommun som har förändrats de senaste åren. Kurt Wennberg minns hur det var när han började engagera sig politiskt i början på 1990-talet.

– Det stora är att attityderna har förändrats, man är mer positiv i dag. Betydligt fler flyttar in än flyttar ut, det har vänt, säger han.

Kurt Wennberg visar stolt upp ett diagram med den senaste statistiken för ungdomsarbetslösheten. Bara sju personer mellan 18 och 24 år är i dag öppet arbetslösa i Pajala, det ger den procentuellt lägsta siffran i länet. Under 2013 flyttade cirka 280 personer till kommunen. Den största gruppen är mellan 20 och 30 år. Den näst största kategorin är förskolebarn. Kommunens kaxiga mål att ha 10 000 invånare år 2020 står fast och gruvan är utan tvekan den största anledningen till det.

– För kommunen gäller det att vi hänger med, att vi bygger bostäder, och där tycker jag att vi har kommit igång, säger han.

– Pajala finns på kartan nu. Jag var i riksdagshuset förra vecka och alla frågade hur det går det med gruvan.

Oron för en ny kris för Northland och konsekvenserna av det finns i bakhuvudet, medger Kurt Wennberg. Särskilt eftersom gruvan har kommit att bli basen för Pajalas utveckling.

– Det finns såklart en risk att lägga alla ägg i en korg. Det är därför till exempel besöksnäringen och skogsnäringen också är så viktiga.

Förra våren var väldigt hektisk för hela kommunen, krisen för Northland bidrog till en stor osäkerhet, minns Kurt Wennberg.

– Om vi tar den där våren, jag lämnade inte kommunen på fyra månader. Jag var på plats hela tiden. Det var så många frågor från olika håll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om