Pajalabon och vänsterpartisten Birger Lahti säger sig inte tro att partiets förslag sätter stopp för gruvorna och Northland.
– Givetvis är vi inte så naiva så vi tror att man kan införa det över en natt.
Förslaget är dessutom förhandlingsbart, uppger han.
– Vi inser att vi inte ensamma kan genomföra det här.
Det finns en debatt om huruvida gruvbolagen gör rätt för sig, sett mot den påverkan på omgivningen gruvdriften har. Dessutom finns frågan om priset för att få ta av Sveriges råvaror.
Mineralavgiften, som gruvskatten egentligen heter, innebär att företagen får betala två promille av produktionsvärdet av malmen som bryts. En mindre del till staten och en större del till markägaren.
Gruvskatten är alldeles för låg, anser bland andra Sverigedemokraterna och Miljöpartiet och längst går Vänsterpartiet, som vill ta ut tio procent av produktionsvärdet.
I debatten har jämförelser gjorts mellan andra stora gruvnationer, Australien och Kanada.
Men då har man inte satt sig in i saken, påpekar debattören och folkpartisten Åke Wredén. I Australien är avgiftsuttaget kopplat till vinst (gruvans nettoöverskott) och Kanada, som har skiftande regler inom landet, gör på ett likartat sätt.
Lägger man förslag likt de från Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna måste man förstå vad effekten blir för företagens förmåga att klara sig, påpekar han.
Gör gruvföretagen hyggliga vinster innebär Sverigedemokraternas förslag att en tredjedel av vinsten går åt. Vid låga vinster, en vinstmarginal på fem procent, går hela vinsten åt, och drygt det. Sådana skatter blockerar investeringar i glesbygden, menar Åke Wredén.
Birger Lahti säger sig inte tro inte att gruvbolagen kommer att undvika investeringar.
– Gruvbolagen får ju dessutom tillbaka, säger han. Staten, som vet att det kommer in goda intäkter med tiden, kan förbinda sig att bygga infrastruktur. Då vet bolagen att det blir vägar, påtalar han.
Vänsterpartiet har sagt att gruvskatten ska placeras i en fond och regioner samt kommuner kan söka fondmedel till bostäder och utbildningar.
Birger Lahti vill också att bolag som har hög vidareförädling gynnas i villkoren för gruvskatten.