Vårdkrisen akut – nödåtgärder sätts in

Personalläget inom omsorgen i Pajala är akut inför sommarens semestrar. Nu tvingas kommunen att försöka få in undersköterskor via bemanningsföretag för att klara vården. ”Det har aldrig hänt tidigare”, säger Pajalas sektorchef Mervi Kostet.

En undersköterska gläntar på en dörr till ett boende på ett äldreboende. Pajala kommun har svårt att få ihop nog med personal för sommarens omsorg. (Arkivbild)

En undersköterska gläntar på en dörr till ett boende på ett äldreboende. Pajala kommun har svårt att få ihop nog med personal för sommarens omsorg. (Arkivbild)

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pajala2022-05-01 11:00

Totalt beräknas 40-50 personal saknas inom kommunens omsorg inför sommarens semestrar, vilket så klart inte är småpotatis på en ort med omkring 6000 personer.  

– Det handlar om all slags vård- och omsorgspersonal, men övervägande undersköterskor och vårdbiträden, säger Mervi Kostet. 

Enligt henne är det den största utmaning som omsorgen i Pajala någonsin har stått inför:

– Precis som på alla andra ställen har det under flera år blivit svårare att få tag i personal. Men det har aldrig varit så här.  

För att försöka klara av situationen har kommunen därför för första gången beslutat om att kalla in undersköterskor och vårdbiträden via bemanningsföretag. Vad extrakostnaden blir är än så länge oklart.

 – Vi tittar på flera bemanningsföretag. Så det beror på vilka vi tar in och omfattningen. Vi vet ju inte heller om de har personal, säger Mervi Kostet.

Vet du om fler kommuner i länet kommer att behöva ta in undersköterskor via bemanningsföretag? 

– Jag är inte säker, men Överkalix har tidigare pratat om det.

Andra åtgärder i Pajala är att efter överenskommelse erbjuda ordinarie personal som flyttar på sin semester 5000 kronor extra i veckan i upp till tre veckor, och 25000 kronor i bonus för totalt fyra veckor. Helt nytt är en extra ersättning på 10000 kronor till vikarier som jobbar hela sommaren.

– Just nu ser vi dessutom över ett sommaravtal för sjuksköterskor, fysio- och arbetsterapeuter, säger Mervi Kostet. 

Vad händer om ni ändå inte får tillräckligt med personal?

– Det vill jag inte ens tänka på. Men vi har en kontinuitetsplan att ta till, säger Mervi Kostet. 

Enligt henne innebär den att kommunen kan lyfta bort uppgifter som inte är prioriterade från hemtjänsten, som till exempel städning. Vidare kan anhöriga erbjudas att ta över omsorg genom att anställas som anhörigvårdare. Kommunen kan även se över tomma vårdplatser och göra en förtätning. 

– I absolut sista hand kan vi behöva kalla in personalen från semestrarna. Men all personal är slutkörd. Så vi gör allt vad vi kan för att de ska få semester. 

Hur har det kunnat bli så här illa? 

– Vi lever i en tid då det finns andra jobb i Pajala. Det har inte funnits tidigare, säger Mervi Kostet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!