Kommunalrådet vill inte peta överförmyndaren

Överförmyndaren i Pajala kommer, trots bristerna, inte att petas från sitt uppdrag. "Vi har inga ersättare och inga vikarier som kan hoppa in", säger kommunalrådet Ulrica Hammarström (S).

Överförmyndaren sitter kvar till nyår, enligt kommunalrådet Ulrica Hammarström (S) som tycker att det mest optimala nog hade varit en stor överförmyndarnämnd för hela Norrbotten. "Men det är nog en bit bort", säger hon.

Överförmyndaren sitter kvar till nyår, enligt kommunalrådet Ulrica Hammarström (S) som tycker att det mest optimala nog hade varit en stor överförmyndarnämnd för hela Norrbotten. "Men det är nog en bit bort", säger hon.

Foto:

Pajala2022-11-04 14:00

Bakgrunden är länsstyrelsens kritik mot överförmyndaren Karin Svarvare, som ses som olämplig för uppdraget. Allvarliga brister uppmärksammas.

Vissa som ansökt har väntat i månader innan ansökan nått fram till tingsrätten. Hur ser du som kommunalråd på det?

– För det första är det jättetråkigt. Det är människor som verkligen behöver stöd som hamnar hos en överförmyndare och de ska få hjälpen de behöver. Det här är en del vi identifierat som en fördel med en överförmyndarnämnd, för vid händelse av frånvaro och sjukdom så hamnar vi inte i de här situationerna, säger Ulrica Hammarström.

– Vi har en person som jobbar med de här frågorna och det blir en sårbarhet i de små kommunerna. Vi kan inte ha tre personer som är anställda för att jobba med överförmyndare, men det kanske skulle behövas när det är toppar, fortsätter hon.

Den 1 januari 2023 kan överförmyndarna i Pajala och Jokkmokk slås ihop i en överförmyndarnämnd med Kiruna och Gällivare, men minst tre av fyra kommuner måste rösta ja innan nyår. Det har Pajala och Jokkmokk gjort medan Gällivares kommunstyrelse säger nej, men frågan har ännu inte avgjorts i fullmäktige varken där eller i Kiruna.

Har ni agerat på något sätt?

– Det är i handläggardelen som hon isåfall bedöms som olämplig och då är det en fråga om tillsättningen av en tjänsteman. Vi går ju in i en ny period där man väljer om och vi går in i en överförmyndarnämnd, så vi kommer hantera det den vägen.

Men det är under förutsättning att Kiruna röstar ja?

– Ja, absolut. Men vad jag förstår är Kiruna intresserade av att vara med, så jag tror inte det ska vara något problem.

Pajala kommun hinner inte heller rekrytera en ny överförmyndare om de entledigar Svarvare, enligt kommunalrådet.

– Vi har inga ersättare och inga vikarier som kan hoppa in, det är en speciell situation.

Ulrica Hammarström ser fler fördelar med att ingå i en överförmyndarnämnd.

– Vi ser att det finns jävsproblematik i en liten kommun med en ensam överförmyndare. Det skulle vi komma ifrån. Det breddar kompetensen då det är flera som jobbar med de här frågorna och täcker upp för varandra vid frånvaro, semestrar och sjukdom. Du är sårbar om du bara har en person på plats. På lång sikt ser vi förhoppningsvis att det finns ekonomiska fördelar, för det är svårt att rekrytera överförmyndare.

Så skulle nya nämnden bli

Det finns ett förslag om en gemensam överförmyndarnämnd för de fyra kommunerna i norra Lappland, med Kiruna som värdkommun.

Föreslaget är att den nya överförmyndarnämnden ska bestå av en ledamot från vardera kommun och att kostnaden ska fördelas så att Kiruna betalar 44 procent, Gällivare 36 procent samt Pajala och Jokkmokk 10 procent var.

Ordförandeskapet föreslås rotera mellan kommunerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!