Klent svenskt intresse för Northland

Svenska investerare var inte beredda att finansiera bygget av järnmalmsgruvan i Kaunisvaara men det oroar inte Karl-Axel Waplan, vd Northland.

svalt intresse. Svenska investerare visade svalt intresse för att finansiera järnmalmsgruvan i Kaunisvarra. Norska investerare stod för 40 procent av Northlands nyemissionen. Sedan följde kanadensiska och brittiska investerare. Men Karl-Axel Waplan, vd, är inte orolig.Foto: göran lahti

svalt intresse. Svenska investerare visade svalt intresse för att finansiera järnmalmsgruvan i Kaunisvarra. Norska investerare stod för 40 procent av Northlands nyemissionen. Sedan följde kanadensiska och brittiska investerare. Men Karl-Axel Waplan, vd, är inte orolig.Foto: göran lahti

Foto:

Pajala2012-03-02 06:00

När gruvbolaget Northand resources genom nyemission på 2,2 miljarder kronor, samt via obligationslån på nära 2,5 miljarder kronor, fick ihop
finansieringen till Kaunisvaaraprojektet var svenska investerare mer kallsinniga.

Det var i stället investerare och pensionsfonder i Norge och Finland som räddade finansieringen av gruvbygget på cirka 6 miljarder kronor, skriver Dagens industri.

Norska investerare stod för 40 procent av nyemissionen, kanadensiska 20 procent, brittiska 16 procent och finländska investerare stod för nio procent i nyemissionen.

Waplan inte förvånad
Enligt Dagens industri tecknades endast fem procent av aktierna av svenska investerare, ingen av dem var statlig. Bland annat tackade Fjärde AP-fonden nej.

- Vårt uppdrag är att skapa avkastning. Vi ska inte göra investeringar som har ett näringspolitiskt syfte, säger Annika Andersson, informationschef på fonden, till Dagens industri.

Northlands vd Karl-Axel Waplan är inte förvånad över utfallet:

- Det positiva är det stora intresset utanför Sverige. Så har det egentligen varit under hela resan att vi har haft ett starkt stöd från investerare i Norge, England, Nordamerika och Finland.

Vad tror du det beror på att svenska investerare inte vill satsa?

- Ett argument som ofta används är att vi inte är på börsen i Stockholm. Hur relevant det är vet jag inte, men det möter jag rätt ofta, säger Waplan.

Northland är börsnoterat i Oslo och Toronto.

- Toronto är ju den viktigaste råvarubörsen i världen. Vi har ett starkt stöd i Nordamerika och England bland fonder som är mycket råvarukunniga. Det är folk som under många år investerat i råvaror globalt. Det är en bekräftelse på att projektet är bra att vi får den typen av investerare.

Finns det något negativt att inte ha med svenska investerare?

- Det finns inte samma erfarenhet i Sverige på råvarusidan som det finns i de länder jag nämnde och framför allt finns ingen större erfarenhet av investeringar i järnmalm i Sverige, det är den struktur vår industri har.

Du tänker på att LKAB är statligt?

- Ja, när det gäller järnmalm så är det egentligen bara vi och Dannemora som är privata företag i branschen, avslutar Waplan.

Enligt Northlands informationschef Niclas Dahlström är det dock ett stort intresse för Northland hos många små- och medelstora sparare i Sverige.

- I Norrbotten är det närmast en folkaktie, säger Dahlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om