På torsdagsförmiddagen kom domen från mark- och miljödomstolen. Tillståndet för gruvan i Pajala återkallas delvis, på så vis att den tillåtna produktionsvolymen blir 7 miljoner ton malm per år istället för 20 miljoner ton. Begränsningen kommer inte att hindra Kaunis Irons nuvarande verksamhet.
– Vi är nöjda med domen, utan att ha hunnit detaljstudera den, men vi är jättelättade att domstolen inte gått på Naturvårdsverkets linje och återkallat vårt tillstånd, säger Åsa Allan och fortsätter.
– Det är ju en produktionsbegränsning men det motsvarar dagens produktionsnivå, så vi kommer att fortsätta som idag.
Kommer ni att överklaga domen?
– Nej.
Vi når även Kaunis Irons vd Klas Dagertun som säger sig ha fällt en tår när domen kom.
– Det känns som en otrolig lättnad, jag blev så rörd att det kom ett par tårar, säger han innan han fortsätter med att lyfta fram tydligheten i domskälen:
– Särskilt sidan 154 är underbar läsning för en norrbottning. Det handlar om proportionalitetsprincipen, om att tillstånd ska ha rättskraft och att ta hänsyn till viktiga samhällsintressen. Domstolen berättar att den objektivt korrekta tolkningen är att vi bedriver en miljömässigt korrekt gruvverksamhet med god miljöprestanda.
Bolaget godtar även den begränsning av brytningen som domstolen meddelar. Klas Dagertun säger att man idag bryter cirka 6 miljoner ton malm per år. Kaunis Irons avsikt har heller aldrig varit att nyttja nuvarande tillstånd upp till 20 miljoner tons gränsen, menar han.
– Northland hade vidlyftiga ambitioner, men vår avsikt har varit att så snabbt som möjligt söka ett nytt tillstånd och det har vi gjort.
Det är en märkbart lättad vd som plötsligt utbrister:
– Fy sjutton så skönt.
Nu riktas blicken istället mot kommande huvudförhandling kring det nya tillståndet.
Känns den här domen som början på slutet av hanteringen av Northland-tiden?
– Ja, så känns det. Vi vill bygga en långsiktigt hållbar gruvnäring i Pajala, det kan vi inte göra med det här tillståndet. Att bråka om historia och när den här ansökan gjordes 2007-2008 det ger oss ingenting, säger Klas Dagertun och tillägger:
– Jag hoppas vid min gud att Naturvårdsverket accepterar och respekterar vad den svenska domstolen kommit fram till.