Katastrofsiffror för gränshandlare under corona

Försäljningen av dagligvaruhandel har minskat med nästan 52 procent i Sveriges gränskommuner under pandemin. "Vi förbereder oss för en tid efter pandemin eller en tid där vi får leva med pandemin" säger Erik Mella, näringslivsstrateg Pajala kommun.

I Pajala har man klarat sig bäst av alla gränskommuner. Där har man har ett försäljningstapp på endast 1,5 procent under pandemin.

I Pajala har man klarat sig bäst av alla gränskommuner. Där har man har ett försäljningstapp på endast 1,5 procent under pandemin.

Foto: montage/K-L Sundqvist/Hans L. Olofsson

Pajala2020-10-23 06:15

Enligt statistik från Statistikmyndigheten (SCB) har gränshandeln minskat med 52 procent under andra kvartalet 2020 jämfört med samma period förra året. I kommuner utan gräns mot andra länder har försäljningen dock ökat med 5,4 procent.

I kommunerna som gränsar mot Finland minskade försäljningen totalt med 21 procent. Pajala klarade sig bäst med ett tapp på endast 1,5 procent.

– Vi har inte drabbats lika hårt som de gränskommuner som ligger precis vid gränsen. Pajala ligger en bit in i landet från finska gränsen, säger Erik Mella, näringslivsstrateg Pajala kommun.

Under andra kvartalet 2019 hade Pajala en försäljning på 57 miljoner kronor. Under samma period i år hade de en försäljning på 56 miljoner.

– I stort sett har handeln i kommunen gått bra och enligt handlarna själva har de inte sviktat i omsättning. Byggsektorn har aldrig sålt så mycket byggvaror som nu och samma gäller färghandlarna.

Enligt honom har dock handlarna som befinner sig precis vid gränsen påverkats hårt då huvudomsättningen kommer från finska kunder. Däribland Ica Lahtis som ligger i Kaunisjouensuu, knappt en kilometer från finska gränsen. Besöksnäringen har också drabbats hårt.

– Det gäller att ställa om sig och tuffaste omställningen blir för besöksnäringen, då folk begränsas i sin rörlighet. Där tvingas man säga upp folk då det inte finns jobb, säger Erik Mella och fortsätter:

– Nu förbereder vi oss för en tid efter pandemin eller en tid där vi får leva med pandemin.

Övertorneå har ett tapp i försäljningen på 6,2 procent. I Kiruna och Haparanda är siffrorna dystrare. Kiruna som gränsar till både Finland och Norge har det största försäljningstappet i Norrbotten på hela 28,3 procent. I Haparanda har man under andra kvartalet 2020 ett försäljningstapp på 75 miljoner kronor (27,1 procent) jämfört med samma period 2019.

– Vissa handlare har tappat mer än hälften av försäljningen. Det märks hur viktigt det är för Haparanda med en gräns utan hinder, säger Bengt Strandberg, näringslivschef Haparanda kommun.

Begränsningen märks av i många kommuner där besöksnäringen och handeln drabbats hårt.

– Det är inget unikt för Haparanda men de kanske slår ännu värre här då det går hand i hand med den delvis stängda gränsen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!