Kangos kamp för förskolan

I Kangos kämpar hela byn på olika sätt för sin friskola. I fem år har förskoleverksamheten bedrivits utan barnomsorgspeng från kommunen. Skolan har fått rätt i förvaltningsrätten, men Pajala kommun har överklagat.

KAMP FÖR RÄTTVISA. Johan Stenevad, Linnea Kuoppala och Kerstin Pantzare i skolans styrelse vill att kommunen ska se fördelarna som ett friskolealternativ ger.

KAMP FÖR RÄTTVISA. Johan Stenevad, Linnea Kuoppala och Kerstin Pantzare i skolans styrelse vill att kommunen ska se fördelarna som ett friskolealternativ ger.

Foto: Nils Jönsson

Pajala2014-02-02 08:01

– Det vi önskar är att bli behandlade rättvist. Vi jävlas inte med kommunen, vi gör det här för att vi har en bra verksamhet och för att föräldrarna har valt förskolan i Kangos, säger Johan Stenevad, ledamot i skolans styrelse.

Av ekonomiska skäl valde kommunen 2009 att dra in barnomsorgspengen till Kangos friskola. Elevunderlaget anses vara för litet och kommunen vill flytta barnen till den kommunala förskolan i Junosuando. Föräldrarna i Kangos har sagt nej och i fem år har förskolan bedrivits utan barnomsorgspeng.

Skolan är sedan 2002 godkänd som enskild huvudman och Förvaltningsrätten i Luleå har slagit fast att man därmed har rätt till bidrag för varje barn vid förskoleenheten. I början av januari överklagade kommunen till Kammarrätten i Sundsvall.

I Kangos inväntar bybor, elever, lärare och styrelsen avgörandet, som väntas komma under våren. Tills dess fortsätter den dagliga verksamheten, där ideella krafter är en viktig del.

– Engagemanget i byn är stort, föräldrar städar på kvällarna och företagen i Kangos har sponsrat, inte bara de som har barn i skolan, säger styrelseledamot Kerstin Pantzare.

– Det är bara 270 invånare här. Det är en otroligt driftig by. Vi har klarat oss i fem år nu, så vi tror att vi kan fortsätta. Vi tar det år för år, säger styrelseordförande Linnea Kuoppala.

Med inriktning på kultur och ekologi anser skolan att man fyller en viktig funktion vid sidan om det kommunala.

– Bara det att det finns ett alternativ. De flesta andra kommuner framhåller ju alternativen, säger Johan Stenevad.

Rektor Mats Falck är imponerad över hur byn kraftsamlat för att behålla förskolan.

– Det är jätteviktigt att hitta en lösning så att skolan finns kvar. Kommunen är knäpp tyst, de är inte samarbetsvilliga. Det känns som att de väntar ut oss.

Har du förståelse för kommunens argument att underlaget är för litet för två förskolor?

– Visst, det är jättesvårt att få det att gå ihop. Men man måste samarbeta, inte vända byarna emot varandra. Man tänker fel när det gäller att göra byarna attraktiva. En skola är viktig precis som annan service.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om