Kallkällan som blev ett konstverk

En magisk plats - som hämtad ur John Bauers sagovärld. Så beskriver byborna i Markusvinsa det nya naturkonstverket som de själva har skapat tillsammans med Land Art konstnärerna Brigitta och Tim Linhart. Genom konstverket berättar de byns historia.

ARBETSLAGET. 
Kurt Brännvall, Svante Bergström, Märta Nylund, Karin Nylund, Tim Linhart, Linnéa Nylund har jobbat med kallkällan i Markusvinsa.

ARBETSLAGET. Kurt Brännvall, Svante Bergström, Märta Nylund, Karin Nylund, Tim Linhart, Linnéa Nylund har jobbat med kallkällan i Markusvinsa.

Foto:

Pajala2011-07-26 16:23

Mitt i byn Markusvinsas huvudväg finns en liten skylt som det står Kallkälla på.
En slingrande stig med tätt blåbärsris leder fram till konstverket. Det består av en brunn av naturstenar med djupgrön mossa runtomkring, en liten bäck leder vattnet. Timmerbänkar bjuder in till att stanna en stund och  kontemplera över livet och myggens mångfald. En bit bort ser man små bilder av kor som hänger i träden.

Genom Länskonstmuseets projekt Land art i byar www.konstmuseetinorr.se/projekt/landart är Markusvinsa en av sex byar denna sommar som som gör ett konstprojekt med konstnärerna Birgitta och Tim Linhart. Tanken är att konstverket som görs i varje by har en historisk förankring till byn, i Markusvinsa var kallkällans speciella atmosfär en naturlig plats att arbeta vid. Starka minnesbilder av de skogsbetande korna och timmerlass som kördes av häst och timmerkälke skulle också få plats i konstverket på något sätt.

Kallkällan har hållits fräsch och fri från skräp under många år av Svante Bergströms träbrunn. Vattnet är sagolikt gott och Svantes handgjorda skopor av näver förhöjer det ännu mer.

- Platsen var redan så vacker, säger Birgitta Linhart.

- Det är viktigt att vara extra försiktig med vad som ska tillföras så att konstverket integreras naturligt och ödmjukt in i den lilla glänta vi valt. Förhoppningsvis så ska våra tillägg göra att man tar sig tid att stanna en stund längre.

Träbrunnen hade ruttnat så det var lägligt att göra om den. Byborna och konstnärerna arbetade hårt under två dagar att bära tunga stenar, torv och mossa till platsen. Medelåldern är relativt hög så insatserna var imponerande av det lilla gäng som slet i hällande regn.

Resultatet blev fantastiskt tyckte delagarna. De vackra naturstenarna ger ett helt nytt intryck.

Linnéa Nylund, en av byborna i Markusvinsa, hittade sin mors gamla urklippta bilder av kor från Gevalias kaffepaket på 40-talet, de överfördes till plåt och blev en del av konstverket.

Eftersom tanken är att arbeta med människors rötter och minnen från sin bygd blev just det gamla kaffepaketets bild perfekt att använda.

-Det är en underbar tanke att vara ute i naturen och skapa något konstnärligt, att göra det väcker folks intresse för den konstnärliga proccessen och konstutställningar, säger Linnéa Nylund.

Pajalas vice Kommunalråd Åke Johdet kommer att inviga konstverket på torsdag den 28 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om