Jobben en ödesfråga
Kommunalrådet Bengt Niska i Pajala kunde knappast få en bättre avslutning på den senaste mandatperioden. Med tre veckor kvar till valet blev finansieringen av en förlängd landningsbana på Pajala flygplats klar. Därmed kan arbetet med en av kommunens viktigaste frågor - sysselsättningen -fortsätta.
Men hur ska problemet lösas? Något enkelt svar finns inte men besöksnäringen är ett område där förhoppningarna nu spirar. Genom att större flygplan får möjlighet att landa kan Pajalas entreprenörer marknadsföra sig ytterligare och därmed ta emot fler gäster. Ett bra kontaktnät med kollegor i Finland bidrar också till att Pajala flygplats kan ta emot passagerare som har destinationen Kittilä i Finland som i dag är en flaskhals, enligt Thore Kostenniemi (c).
Efterlyser attitydförändring
Gruvnäringen, IT och småföretagandet är andra områden som ska driva Pajala framåt om politikerna får som de vill. Kommer jobben stannar också den yngre generationen tycks vara den gemensamma inställningen, men räcker det med arbete för att utflyttningen ska hejdas?
Kristdemokraten Leif Gramner efterlyser en attitydförändring, synen på möjligheterna att stanna kvar måste förändras. I det arbetet krävs också specialvillkor för företagare så fler vågar starta eget, enligt kd.
Specialvillkor, utbyggd landningsbana, attitydförändring - recepten är flera när det gäller att bota Pajalas problem. Under den senaste mandatperioden har socialdemokraterna samt kd och centerpartiet varit doktorerna som skrivit receptet på en diagnos som nog stämt bland samtliga partier, åsikterna om medicinen varierar dock.
Gick till folkpartiet
Kommunalrådet Bengt Niska har fått kritik för att inte lyssna på andra, hellre kör han sitt eget race. En av dem som öppet visade sitt missnöje var tidigare socialdemokraten Mona Kumpula som lämnade partiet i våras till förmån för folkpartiet där hon nu är andra namn på listan. En härskarteknik med interna fula knep gjorde att hon tog steget, säger hon själv.
"För snabba beslut"
"För snabb att ta beslut", är en annan kritik som drabbat Bengt Niska. Att socialdemokraterna valde att samregera med centerpartiet och kristdemokraterna i stället för vänsterpartiet var något som förvånade vänsterpartiets ordförande, Birger Lahti.
Näst flest röster
Vänsterpartiet fick de näst högsta rösterna vid valet och Birger Lahti väntade på att Bengt Niska skulle kontakta honom, plötsligt framkom det att en annan allians var bildad. Någon förklaring varför det blev så har inte Birger Lahti. För honom står det dock klart att en "vikänsla" behövs i Pajala kommun, alla måste känna delaktighet och så är det inte nu.
Enligt Birger Lahti fungerar demokratin dåligt, mycket beroende på Bengt Niskas agerande. Beslut fattas snabbt och det fungerar inte om man vill att människor ska känna delaktighet. Längre beslutsprocesser kommer att ligga högt upp på vänsterpartiets prioriteringar under kommande mandatperiod.
Strider om vården
Om den sista delen av valperioden går i dur för Bengt Niska och hans allianskamrater kan man säga att mitten av perioden nog låg närmare moll, inte minst inom vården och omsorgen. Indragna efterrätter på äldreboenden, en överklagan till länsrätten avseende ett nej till en handikappanpassning av en bostad och nedläggning av Allégården i Kangos har vållat stora protester.
I Kangos fall gick det så långt att lokalbefolkningen annonserade om att få tillhöra en annan kommun. Nu blev det inte så, Kangosborna tillhör fortfarande Pajala. Striden för Allégården slutade med förlust för Kangosborna och kanske även för socialdemokraterna och deras allianskamrater.
Sjukvårdspartiet kandiderar
Till årets val har sjukvårdspartiet bildat en lokalavdelning som nu kandiderar till fullmäktige. Ordförande är Lennart Ojanlatva från Kangos som är mycket besviken över socialdemokraternas agerande dels i frågan om Allégårdens fortsatta existens men även gentemot byarna i kommunen. Allt handlar om centralorten, enligt Lennart Ojanlatva. Socialdemokraterna svek Kangosborna som vid förra valet gav dem 42,7 procent av rösterna.
Stöttade Kangosborna
Hur valdeltagandet och röstningen utfaller i september blir spännande att se. Finns förtroendet för socialdemokraterna kvar eller blir det sjukvårdspartiet eller kanske vänsterpartiet som tar hem flest röster? I frågan om Allégårdens vara eller inte vara stöttade vänsterpartiet Kangosborna. Partiets valresultat i Kangos 2002 var 25,7 procent. Deras agerande kanske visar sig ge ett positivt resultat. Men som Bengt Niska uttryckte det vid en intervju: Val är val.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!