”Jag hoppas att fler får gymnastik hemma”

Anna Siekas i Kitkiöjärvi ville inte resa till sjukgymnasten. Rehabiliteringen efter axeloperationen sköttes på distans.
– Nog gick det bra med datorn, säger hon.

Foto: Andreas Egerup

Pajala2013-12-09 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Hon har en helprotes i ena axeln och en halvprotes i den andra.

– Jag är bonddotter och har haft tunga arbeten i hela mitt liv. Det var handtvätt, djur och jordbruk. Även lite i skogen med röjning. Sedan har jag vävt åt hemslöjden i fem år, säger Anna Siekas.

Hon är 79 år och bosatt i Kitkiöjärvi där hon gärna ägnar sig åt utomhusarbete. Tack vare operationerna, den senaste på Sunderby sjukhus 2011, är hon fortsatt aktiv.

– Även fast jag är gammal har jag trädgårdsarbetat och fått fina grönsaker i sommar. Men pensionärsservicen hjälper till med snöskottning, säger hon.

Sänkta kostnader

En dominerande trend inom e-hälsa är vård, uppföljning och rehabilitering på distans. Många insatser ska i framtiden göras i patienternas hem.

Utvecklingen drivs på av landstingens sparkrav: vårdfastigheter, övernattningar och transporter kräver resurser.

Men motivet är även att underlätta för patienter i glesbygd.

Anna Siekas ville helst inte resa nio mil till Pajala eller 24 mil till Gällivare.

– Jag tyckte att det var för långt. Då pratade de om att det finns möjlighet till distansgymnastik. Men jag hade ju ingen dator, det tyckte de var konstigt. Alla tycker att det är konstigt, till och med barnbarnen. Men då fick jag veta att jag kunde få hem utrustningen, säger Anna Siekas.

Teknik i hemmet

En tekniker kom till Kitkiöjärvi och hjälpte Anna Siekas att komma igång.

– Han sa att det bara var att sätta i kontakten och trycka på en knapp, säger hon.

Ett par veckor efter operationen startade träningen. Anna Siekas såg sjukgymnasten på skärmen – och vice versa.

– Jag gjorde många rörelser fel, men det påpekades direkt. Det var flera sjukgymnaster jag hade kontakt med, de var så fina och duktiga allihop där i Sunderbyn. De visade vad jag skulle ha för hjälpmedel. Jag vill hemskt gärna skicka en ros till dem, säger hon.

Strul med nätet

Anna Siekas fick sjukgymnastik ett par gånger i veckan, till dess axeln återfått kraft och funktion.

Det enda kruxet var att uppkopplingen strulade ibland.

– Ibland blev det stillastående bilder eller att jag inte hörde utan bara såg munnen röra sig. Men det fixade sig. Jag tyckte att det gick väldigt bra. Grannen har också fått sjukgymnastik, som jag. Men jag har inte pratat med henne, hon bor en bit bort. Här finns ju stora avstånd. Jag hoppas att fler i glesbygden får gymnastik på distans, säger Anna Siekas och fortsätter:

– Nu planerar jag för nästa års trädgårdsarbete.

E-hälsa i Norrbotten

Gränslös digital tandvård

Det digitala samarbetet Sverige-Finland ska byggas ut, bland annat genom att röntgenbilder skickas elektroniskt mellan länderna. Resandet för patienterna kan minska.

Hjälpmedel för dementa

Utveckling av vardagliga hjälpmedel för äldre med lindrig demens så att de klarar sig längre på egen hand. Ett mål är att utveckla ett flyttbart hjälpmedel med olika tjänster.

Minnesstöd för dementa

MemoryLane är ett projekt för datorbaserat hjälpmedel för minnet. En kamera fotograferar vad som händer under dagen. Bilderna granskas av personen med demens samt närstående. Fotografierna lagras i en dator i hemmet, en slags minnesbank.

Gränslös vård

Norrbottens läns landsting och de finska kommunerna Enontekiö, Muonio, Kolari, Pello, Ylitornio och Tornio. Målet är ökad rörlighet i regionen och effektivare nyttjande av sjukvårdresurser. Till exempel genom videoteknik för konsultationer och möten i joursamverkan mellan länderna.

Vård och omsorg i hemmet

Distansöverbryggande arbetsmodell för vård och omsorg med ny teknik och nya metoder. Projektet drivs på Björknäs vårdcentral i Boden med äldreboenden samt hemtjänst. Innefattar bland annat patientmedverkan, ökat diagnostikarbete i hemmet, mobilapp för säker medicinutdelning på äldreboenden, vårdplanering på distans och specialistkonsultationer via videomöten.

Telemedicin för kroniker

Renewing health handlar om förändring av livsstil och behandling av kroniker, med rådgivning och vård via dator eller läsplatta. Patienter med diabetes samt hjärt- och kärlsjuka tar själva prover för att se hur levnadsvanor påverkar hälsan samt skickar svaren till läkare via nätet.

Demenspatienter i glesbygd

Norrbotten utvecklar tillsammans med flera samarbetspartners i Sverige, Skottland, Färöarna, Norge och Grönland stöd till dementa i glesbygd. Bland annat teknik för kommunikation på distans med personal, familj och vänner samt hjälpmedel i vardagen.

Fotnot: Exempel på e-hälsoprojekt där Norrbottens läns landsting är eller har varit involverat de senaste åren. Många är EU-projekt och landstinget samarbetar i flera fall med Luleå tekniska universitet och andra regioner i Europa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om