Britt-Inger Fagervall är lärare i historia, religion, geografi och samhällskunskap på grundskolan i Korpilombolo. Nyligen har hon och kollegorna fått en löneökning och för Britt-Inger innebär det 7 procent mer i månaden.
– 7 procent är det som det har gått upp från i år. De senaste åren har det varit jättesmå löneökningar, så det kändes som att det var dags, säger hon.
I takt med att gruvan i Kaunisvaara växt fram har inflyttningen till Pajala ökat. Med de nya arbetstillfällen som gruvan har bidragit till har det också blivit viktigt för kommunen att kunna konkurrera om arbetskraften, bli mer attraktiva som arbetsgivare.
Britt-Inger säger att hon är medveten om att det är kostsamt med löneökningar för lärare och annan kommunal personal. Men hon tror att det är satsningar som är nödvändiga.
– Det är ju svårt att få pengarna att räcka, men jag tror att det gynnar kommunen i längden.
– Det får inte stanna vid de här 7 procenten, ska de ha kompetent personal måste de höja lönerna. I dag är det jättesvårt att rekrytera personal, det är svårt att få behörig personal och till och med vikarier. Det är en stor fara.
Förra hösten kände hon att hon fått nog av jobbet och den låga lönen. Med kortare utbildning finns möjlighet att tjäna betydligt mer pengar i gruvan, och det lockade henne att söka jobb i Kaunisvaara. Efter löneökningen har hon tänkt om och vill jobba vidare som lärare.
– Grejen är att jag trivs så bra med jobbet. Att umgås med eleverna, det sociala, se hur de utvecklas, det är helt otroligt, eleverna är ju vår framtid.
Enligt Britt-Inger är många av hennes elever inställda på arbete inom gruvnäringen. Hon ser en möjlig fara i att Pajala blir för beroende av jobb inom en bransch.
– Faller gruvan, vad händer då? Jag vet inte. Men gruvan är ju Pajalas räddning, så är det, framtidstron är helt förändrad.